Radomirović: Ako nemamo slobodne novinare, onda ni građani neće biti zaštićeni

BEOGRAD

Ako nema slobodnog i zaštićenog novinara, onda ni građani neće biti zaštićeni i neće postojati potpuna vladavina prava, izjavio je za RTS predsednik UNS i glavni i odgovorni urednik “Pištaljke” Vladimir Radomirović, povodom Svetskog dana slobode medija.

“Ovde je važno da narod, da građani shvate zašto j bitno da novinari budu slobodni i zaštićeni od pritisaka i ekonomskih uticaja, jer ako nemamo slobodne novinare, ako ne mogu da izveštavaju o onome što se dešava oko njih, onda ni građani neće biti zaštićeni, nećemo imati potpunu vladavinu prava”, rekao je Radomirović.

Komentarišući presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže da je osuda dobar signal i da je prvi put u istoriji osuđen vrh tajne policije.

Podseća da je od 1991. godine ubijeno 40 novinara u Srbiji i navodi ubistva 15 novinara na Kosovu i Metohiji, kao i ubistvo 16 kolega na RTS 1999. godine.

“Imali smo ovde u Beogradu međunarodnu konferenciju povodom 20 godina od ubistva 16 vaših kolega tokom bombardovanja i tu je predstavnik EFN rekao da će oni postaviti taj zločin u fazu Saveta Evrope, što znači da će na osnovu toga sve države članice SE imati obavezu da podnesu izveštaj šta su radile da se otkriju nalogodavci i izvršioci tog zločina”, naveo je Radomirović.

Predsednik UNS očekuje da Medijska strategija bude što pre usvojena, kao i da se usvoje izmene zakona koje bi obezbedile minimum izdvajanja za lokalne medije.

Smatra da je udruživanje prvi korak u zaštiti prava novinara i poziva novinare da se učlane u UNS.

Radomirović kaže da u ovom trenutku koleginica Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada, štrajkuje glađu jer ne može da se izbori sa birokratijom a njena televizija se suočava sa propašću.

To je zaista radikalan potez, ali govori koliko su lokalni mediji u opasnosti ukazuje Radomirović i dodaje da očekuje reakciju države.

Govoreći o ulozi društvenih mreža, Radomirović je rekao da, za razliku od novinara koji su ograničeni etičkom kodeksom, na društvenim mrežama svako je medij sam za sebe.

Ne postoje ograničenja, ali je bolje tako jer bi svako ograničenje vodilo u cenzuru, smatra Radomirović.

Ocenio je da svaka redakcija treba da ima svoja pravila o tome kako novinari istupaju na društvenim medijima, jer predstavljaju svoju kuću i ukazuje da je u Americi to odavno pravilo.

Povodom Svetskog dana slobode medija, članovi UNS će danas otići do kuće novinara portala Žig Info Milana Jovanovića i pomoći mu da obnovi kuću, pokazujući tako solidarnost prema njemu i svima koji su pod pritiskom.

Tamo će, takođe povodom 3. maja, pročitati Proglas Udruženja novinara Srbije, rekao je Radomirović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare