Radnici propalih firmi ponovo obmanuti

NIŠ

 

Iako je najavljeno da će isplata novčanu naknade drugoj grupi radnika početi od 9. januara, to se nije desilo.

Radnici koji su nekada bili zaposleni u EI, MIN-u, Jastrepcu, Građevinaru prijavljivali su se od 26. decembra do 6. januara za isplatu zaostalih zarada i njima je, prema najavama gradskih vlasti, trebalo da sleduje jednokratna pomoć u visini minimalca.

Ispostavilo se da nema novca za sve prijavljene jer, umesto 1200 radnika, kako je predviđeno,u naknadno utvrđenom roku, prijavilo se 2300 radnika koji imaju pravo  na naknadu svojih zaostalih plata.

Još jedno odlaganje na neodređeno vreme. Čeka se najpre nova odluka Vlade a potom i novi transfer iz republičke kase Centru za socijalni rad, preko koga se vrši isplata. U pitanju su sredstva u visini od 21 milona dinara.

“ Mi smo očekivali da će to proći na sednici Vlade ove nedelje. Međutim nemamo izveštaj da li je to prošlo ili nije. “, kaže predstavnik radnika Žarko Đorđević.

Radnici traže novi sastanak sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, jer okončanje muka u naplati onoga što su ovi ljudi zaradili, nije na pomolu, bar ne uskoro. Traže I sastanak za zastupnicom Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

“Tražimo sastanak sa Vanjom Rodić koja je zadužena kao javni pravobranioc između Ustavnog suda i Strazbura, s obzirom da ona tumači taj zakon. Neka kaže da li imamo pravo ili ne, da ne gubimo vreme više”, dodaje Žarko Đorđević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović obratio se radnicima i rekao da će im pomoći oko organizacije sastanka sa ministrom privrede i državnim pravobraniocem.

Krajem 2016.  jednukratnu pomoć u visini minimalca dobilo je 5100 radnika.

Procene su da se radnicima ukupno duguje dve ipo milijarde dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare