Radnici ne znaju svoja prava

BEOGRAD

Viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost” Zoran Ristić izjavio je ,  predstavljajući nedavno rezultate istraživanja pod nazivom “Radna prava” ,”da se najveći broj ispitanika izjasnio da nije u dovoljnoj meri upoznat sa svojim radnim pravima”.

“Blizu jedne trećine radnika priznaje da nije upoznato sa svojim radnim pravima, a preko 60 odsto lica tvrdi da je samo delimično upoznato”, rekao je Ristić na predstavljanju knjige “Sindikati i radno zakonodavstvo u Srbiji” koja je rezultat istraživanja o primeni Zakona o radu u praksi.

Istraživanje je spoveo UGS “Nezavisnost” uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo u sklopu prve faze priprema za predstojeće izmene radnog zakonodavstva u Srbiji.

On je ocenio da je potrebno da se uloži više napora da bi se radnici kada zasnuju radni odnos u većoj meri informisali o svojim pravima kako bi ta prava mogla da se zaštite u većoj meri.

Ristić je rekao da poslodavci u velikim kompanijama pokušavaju da svedu sindikat na delovanje na nivou preduzeća i marginalizuju njegov položaj.

On je rekao da je približno identičan procenat ispitanika odgovorio da su danas radna prava bolja i lošija u odnosu na zakon koji je važio do 2014. godine.

“Oni koji tvrde da je danas situacija nešto gora nego što je bila 2014. godine uglavnom ukazuju na to da su niže zarade, da se ugrožava pravo na kolektivno pregovaranje, da se vrše pritisci na sindikalno organizovanje, da nemaju pravo na plaćeno odstustvo”, rekao je Ristić.

Ristić je rekao da “gotovo identičan procenat, oko 27-28 odsto lica kaže da je danas bolje nego što je bilo 2014. godine i ukazuje na to da je danas njihovo pravo regulisano kroz kolektivno pregovaranje, da je veća zarada”.

Ristić je rekao da su ispitanici uglavnom fokus stavili na težak materijalni položaj.

On je rekao da je na pitanje, da li bi kada bi im neko dao mogućnost da biraju nov posao birali između posla sa većom zaradom ili posla koji im obezbeđuje afirmaciju, sigurnost ili nešto treće, najveći broj ispitanika odgovorio da bi izabrali posao koji će im omogućiti veću zaradu.

“To ukazuje na stanje u kome se nalazi naša privreda, govori o tome u kom stanju se nalaze ispitanici. Teška ekonomska pozicija ukazuje na to da oni ne biraju posao, odnosno da bi prihvatili bilo koji posao koji bi im ponudili samo da imaju veću zaradu”, rekao je Ristić. 

U onlajn istraživanju, koje je sprovedeno u periodu od početka novembra 2021. do početka februara 2022. godine, učestvovalo je 404 ispitanika.

Viši savetnik za zakonodavno-pravna pitanja i kolektivno pregovaranje UGS “Nezavisnost” Dragica Mišljenović ocenila je da je situacija što se tiče radnog zakonodavstva u Srbiji sve gora i gora i da je osnovni problem primena tog zakonodavstva u praksi. 

Ona je rekla da je umanjenje radnih prava počelo donošenjem Zakona o radu iz 2011. godine kada je sistem radnih odnosa počeo da se urušava i da kako u obimo, tako i u opsegu smanjuje dotad stečeni nivo radnih prava.

Prema njenim rečima, umanjenje radnih prava je nastavljeno pod stalnim pritiscima države uz obrazloženje da taj zakon mora da se menja jer daje previše prava zaposlenima, poslodavcima onemogućava brži protok radne snage, kao i zbog omogućavanja direktnih stranih investicija. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare