Radnici Jure ipak rade od sutra, Cvetanović im poručio da ostanu kod kuće a zaposleni najavljuju štrajk

LESKOVAC

Radnicima Jure stigle poruke da rade od sutra a to nije promenio ni današnji sastanak sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem niti činjenica da je kod jedne osobe potvrdjen korona virus , da su dve osobe sumnjive i da je za 70 radnika odredjen proces samoizolacije.

Zbog namere menadžmenta južnokorejske firme „Jura“ u Leskovcu da od 6.4.2020. nastavi rad sa svim uposlenicima, u prostorijama ove kompanije održan je sastanak predstavnika ove firme sa gradonačelnikom Leskovca i komandantom Štaba za vanredne situacije grada Leskovca Goranom Cvetanovićem. Cilj sastanka je bio da se rukovodstvu „Jure“ predstave posledice ukoliko bi se nastavio proizvodni proces, jer bi rad u pogonima ove firme bio veoma pogodan za širenje virusa kovid-19, čime bi došlo do velikih problema u toj ustanovi, ali i u čitavom gradu.

Neki od okupljenih radnika su izjavili da su uplašeni za svoju budućnost, ali i najavili okupljanje i eventualni početak štrajka za sutra ujutru u 5:30, kada bi prva smena trebala da dođe na posao. Po njihovim izjavama kažu da je nemoguće organizovati normalni rad ako ih bude po 50 u pogonu, a da je dodatni problem i prevoz do i sa posla. Mediji su prisustvovali trenutku kada je na posao došla druga smena u pogonu koji i inače radi. U autobusima i mini-buseva je bilo po nekoliko radnika, ali je u jednom bilo njih 20-ak.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je u obraćanju medijima rekao da „mi kao lokalna samouprava nemamo ingerencije nad poslovanjem privatnih kompanija poput „Jure“ i ne možemo imati nikakav uticaj na način na koji oni organizuju proizvodni proces, ali imao sam potrebu da rukovodstvu ukažem na činjenično stanje zbog toga što naši sugrađani ovde rade.

Činjenično stanje je da mi već imamo jednu osobu zaraženu korona virusom, a u toku današnjeg dana su dve osobe došle u bolnicu sa jasnim stanjem koje ukazuje na prisustvo virusa. Načelnica sanitetske službe je danas podelila 70 rešenja o samoizolaciji radinka „Jure“ i tu, koliko sam mogao da vidim, su ljudi koji žive u Vlasotincu, Pečenjevcu, Guberevcu, Bunibrodu, Orašju… Rukovodstvo „Jure“ je insistiralo na tome da imaju veliki broj narudžbina i da moraju da ih isporuče. Ja sam, pre svega kao lekar, ukazivao na probleme i dalekosežne posledice ovog virusa. Na kraju sastanka, nakon sat i po teških razgovora, uspeli smo da se dogovorimo da se od sutra odvija minimalni proces rada, što znači da će na svom radnom mestu biti samo 50 radnika na 5000 metara kvadratnih uz primenu svih propisanih mera predostrožnosti. Ako se epidemiološka situacija promeni, to će usloviti da preporuke budu rigidnije.“

Cvetanović je rekao i da je upoznat sa time da su svi radnici „Jure“ pozvani da sutra dođu na posao, ali i da je u razgovoru predstavnikom sindikata rekao da će njegova poruka uvek biti da je zdravlje je primarno.

„Čuvajte sebe, čuvajte svoju porodicu i ostanite kod kuće!“

Sastanku su prisustvovali i direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević, direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovac Aleksandra Nikolić, zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac Časlav Nedeljković, načelnik Gradske uprave Leskovac Miloš Cvetanović, republički sanitarni inspektora Jasmina Stanojević, načelnik PU Leskovac Tomislav Ilić a novinarima nije objašnjen razlog prisustva svih ovih ljudi.

Iz kabineta grdaonačelnika Leskovca juče je saopšteno da radnici Jure neće raditi a po preporuci Kriznog štaba za vanredne situacije i Zavoda za javno zdravlje.

Tako , očigledno nije mislilo rukovodstvao ove južnokorejske fanrike koje od jutros poziva radnike da sutra dodju na posao.

Jura je dobila subvencije iz budžeta Srbije za zapošljavanje radnika kao i besplatno plac na kome je podignuta ova fabrika koju je simbolično svojom posetom svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Samo ih ne isterujte
Samo ih ne isterujte
4 godine pre

Subvencije iz budžeta Srbije su odavno vraćene kroz poreze i doprinose ! Vrednost placa je beznačajna za YURU. Poenta je treba li YURA Leskovcu ili ne. Zaustaviće oni proizvodnju, ali država im ne garantuje za penale koje će plaćati ako ne ispune ugovore prema partnerima. Ja sam da ih najurimo iz Leskovca, a 1500 porodica neka se snalaze. Zamislite iznos penala i obaveze prema Daimleru ako ne ispune ugovoreno. Egzistencija ili zdravlje pitanje je sad ?