Radnici blokirali put između Kragujevca i Čačka, centrala Samostalnog sindikata odbila da im obezbedi autobuse do Beograda

BEOGRAD

Više stotina radnika kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) blokiralo je danas u 15 časova put Kragujevac–Čačak, u prigradskom naselju Korićani, nezadovoljni odgovorom koji su tokom vikenda dobili od Vlade Srbije i kompanije.

Oni su poručili da će Vladi i korporaciji dati još jedan dan da obezbede odgovore na sva sporna pitanja vezana za status zaposlenih u FCA i najavili da će u suprotnom, u sredu doći u Beograd i blokirati ključne saobraćajne raskrsnice u glavnom gradu.

Predsednik Samostalnog sindikata Fijat plastik Zoran Miljković rekao je da centrala Samostalnog sindikata u Beogradu nije želela da im obezbedi autobuse za prevoz do glavnog grada i poručio da ih to neće sprečiti da raealizuju svoju nameru.

Tražimo pisane garancije jer ništa od obećanog do sada nisu ispunili. Naše sindikalne lopovske bande iz Beograda nisu hteli da nam daju autobuse, rekao je Miljković.

MilJković je najavio da će u sredu svojim automobila u organizovanoj koloni poći put Beograda i ako ih policija zaustavi i spreči da nastave dalje, blokiraće autoput gde ih budu zaustavili.

Nećemo dozvoliti nikome da nas spreči u namerama. Ne verujemo više nikom ništa, naročito ne političarima.

Član Radne grupe iz redova Fijatovih radnika Đorđe Milojević rekao je da će se od Vlade Srbije tražiti da im pokaže novi ugovor sa Stelantisom, pošto su tvrdili da je prethodni ugovor sa Fijatom bio katastrofalan.

Da vidimo kako izgleda ovaj dobar. I da vidimo koliko će radnika biti potrebno da radi nov automobil na električni pogon i za šta je država dala 48 miliona evra, rekao je Milojević.

Predstavnik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Stanić rekao je da je kompanija FCA godinama radnicima zakidala po pola plate, usklađujući je samo sa povećanjem minimalne cene rade.

Mi ne tražimo sada da nam država vrati te pare, već da nam obezbede minimalac dok čekamo posao.
Oni hoće da nas primoraju da raskinemo ugovore o radu i zato insistiraju da nas šalju u Slovačku jer znaju da mi nećemo da prihvatimo tu soluciju, rekao je Stanić i dodao da će tražiti da Vlada kaže “gde su naše pare završile”.

On je naglasio da radnici traže da se poštuju zakoni Srbije.

Predstavnik radnika fabrike FCA Igor Anđić rekao je da je došlo vreme da se radnici ujedine i podignu svoj glas.

Okupili smo se ovde da kažemo državi i korporaciji ne. Došlo je vreme da radnici kapitalizmu kažu ne. Ovo nije kapitalizam nego robovlasništvo, rekao je Anđić.

On je podsetio da je u FCA u proteklih 10godina proizvedeno 600.000 automobila fijat 500L i da su kompanija i država koja je suvlasnik u kragujevačkoj fabrici zaradili tri milijarde evra.

Sada kada je na vidiku kako kažu “privremeni prekid proizvodnje” kompanija bi trebalo da bude “džek” i kao što se to radi svuda u svetu isplati radnicima otpremnine od kojih mogu da žive dok ne pronađu nov posao, a ne da im nudi ponižavajuće iznose od 200 evra po godini staža, rekao je Anđić.

Radnici su najavili da će blokada trajati do 17 časova i za sada nije bilo nikakvih incidenata. Saobraćajna policija je na vreme zaustavila saobraćaj na tom delu puta.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare