Radionica za domare škola i vrtića o energetskoj efikasnosti

LESKOVAC

U prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga održana je radionica na kojoj su domari škola i vtića Leskovca upoznati sa osnovnim principima racionalne upotrebe energije u cilju uštede, boljeg kvaliteta uslova boravka u ovim objektima, koji su pre svega namenjeni deci, i menjanja svesti o važnosti zaštite životne sredine. Ovaj program je Privredna komora Srbije, uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, razvila po uzoru na iskustva iz Nemačke i drugih razvijenih zapadno-evropskih zemalja. Jedna u nizu obuka organizovana je, nakon Kraljeva, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Pančeva i Novog Pazara, i u Leskovcu.

Anita Mraović, projektni menadžer, kaže da je ideja obuke da se domari osnaže dodatnim znanjem kako bi oni nekim neinvesticionim merama i domaćinskim ponašanjem mogli da doprinesu dodatnim uštedama u energiji.

„Slična obuka se sprovodi i u Nemačkoj, ali je korigovana i prilagođena srpskim uslovima. Domari će naučiti kako da utiču na promenu ponašanja svih onih koji borave u školama, a tu pre svega mislimo na nastavnike i vannastavno osoblje, kao i decu koja borave u tim školama.“

Na ovoj radionici su obrađene teme energetskih svojstava objekata i energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije, mogućnosti ušteda na jednostavan način, uslova boravišnog komfora u zatvorenim prostorijama, a pored toga praktično je prikazan rad na mernim instrumentima i sugerisana upotreba dnevnika potrošnje energije, koje bi domari trebali da vode.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare