Akademski hor SKC-a po prvi put održao koncert savremene muzike

NIŠ

 “Zvuk novog vremena” naziv je koncerta koji je sinoć u dvorani Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu održao Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića.

Na koncertu su premijerno izvedene kompozicije komponovane u 21.veku, a među izabranim delima našla se kompozicija “In hoc signo vinces” mr Dragana Tomića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti koja je specijalno komponovana za ovo veče.

“Kompozicija “Pod ovim znakom ćeš pobediti” ili “In hoc signo vinces” je specijalno napisana za Akademski hor SKC-a, odnosno za mešovit hor i soliste, i upriličena za ovaj koncert savremene muzike”, kaže mr Dragan Tomić. “Pored ove kompozicije, i ostala dela koja će hor izvesti niška publika će sada prvi put čuti”.

Tomi’ je saradnju sa horom započeo kao student, odnosno kao pevač  a kasnije je sarađivao kao korepetitor, aranžer a sada i kao kompozitor..

Mr Zoran Stanisavljević Akademskim horom SKC-a diriguje od 2012.godine i za sobom ima veliki broj nastupa, gostovanja i učešća na takmičenjima. Hor je svoj rad obeležio učešćem na mnogobrojnim prestižnim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i mnogobrojnim nagradama.

“Koncert koji smo večeras priredili malo je drugačijeg koncepta od koncerata koje smo do sada imali”, kaže Stanisavljević. “Izveli smo četiri kompozicije koje su međusobno potpuno različite, a jedino što im je zajedničko to je da su nastale u zadnjih 15 godina. U pitanju je muzika 21.veka i mali uvod u savremeno horsko stvaralaštvo. Pokušavamo da napravimo mali iskorak iz neke naše horske svakodnevice i da nekim, pažljivo odabranim kompozicijama upoznamo i publiku sa nekim novim trendovima u horskom stvaralštvu. Odlučili smo se za četiri kompozitora, a pre svih bih pomenuo Arva Parta koji je značajni estonski kompozitora i jedan je od najizvođenijih kompozitora u poslednjih 15 godina u svetu”.

Solisti na koncertu su bili Boris Bunjac, marimba, Marijana Davinić, sopran, Marko Milisavljević, bas, Damjan Mišić, tenor. Kao klavirska saradnica na koncertu je nastupala i Anđela Stanković ali i ansambl udaraljki u satsvu: Vanja Hartl, vibrafon, Đorđe Hartl, udaraljke i Đorđe Stojiljković, udaraljke.

Ovaj koncert, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu, predstavlja svojevrsno uoznavanje sa savremenim horskim stvaralaštvom. Na koncertu su nastupili i mas. Boris Bunjac, vanredni profesor, kao solista na marimbi, zatim ansambl perkusija Fakulteta umetnosti u Nišu i Niški Jazz trio.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare