PRVI SASTANAK MEDJUMINISTARSKE KOMISIJE ZA POVRATAK

PRIŠTINA

U zgradi Vlade Kosova, danas je održan prvi sastanak međuministarske Komisije za povratak, kojim je predsedavao ministar Dalibor Jevtić.

 

Sem ministara,  članova međuministarske Komisije za povratak, sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje aktivno pomažu rad Ministarstva za zajednice i povratak kroz projekte koje ministarstvo implementira u procesu povratka i na polju stabilizacije svih zajednica na kosovu.

 

Predsedavajući ministar Jevtić je prisutne upoznao sa dnevnim redom prvog sastanka a nakon toga je predstavio trenutne aktivnosti ministarstva za zajednice i povratak kao i o situaciji u vezi sa povratkom na Kosovu, koji su izazovi, prepreke kao i podaci o povratku raseljenih.

Jevtić je  zatim,  pored plana delovanja i rada međuministarske Komisije, prisutne upoznao o predlozima odluka o formiranju radnih grupa za povratak u naseljima Brđani, u Severnoj Mitrovici, naselju Svinjare, u Južnoj Mitrovici, kao i u selu Mušutište, opština Suva Reka. Članovi međuministarske Komisije za povratak jednoglasno su usvojili sve pomenute predloge.

 

Jevtić se  osvrnuo na bezbednosnu situaciju u opštini Klina, istakavši da napadi negativno utiču na povratak kao i na povratnike koji su uznemireni ušestalim napadima, istovremeno pohvalivši saradnju sa gradonačelnikom Kline i sa Policijom Kosova, istakavši da je zadovoljan akcijom policije gde je uhapšena grupa od sedam osoba osumljičenih za napade.

Jevtić je takođe pohvalio i odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da u opštinu Klina posalje određeni broj policajaca pripadnika srpske nacionalnosti, kako bi se poboljšala komunikacija povratnika i policije, a sve u cilju preventive da se slični incidenti ne dogode ponovo.

Ministar administracije lokalne samouprave  Ljubomir Marić je takođe pohvalio akciju Policije Kosova i istovremeno uputio apel pravosudnim organima da procesuiraju i osude sve za koje se dokaže da su učestvovali u napadima jer se samo tako može uticati da se napadi ne ponove.

 

Jevtić je,na kasnijoj press konferenciji,  posebno istakao da se staranjem institucionalnih mehanizama kroz rad međuministarske Komisije za povratak suštinski menja pristup procesa povratka raseljenih  koji je u prethodnom periodu bio poražavajući usled činjenice da se tek 10% Srba i nealbanaca vratilo na Kosovo u prethodnih 16 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare