MINISTARSTVO ZA POVRATAK KAO “JEDINICA ZA ISPORUKU”

PRIŠTINA

 

Na danas održanoj konferenciji za novinare u zgradi Vlade Kosova u Prištini, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić predstavio je strateške ciljeve MZP-a za ovu godinu i istakao da će MZP u narednom periodu raditi po principu „jedinica za isporuku“ ili kako je opšte poznat model pod imenom „delivery units“.

 

Strateški ciljevi koje je ministarstvo odredilo za naredni period po sistemu jedinica za isporuku:

 

1)      Formiranje međuministarske Komisije za povratak (koja je upravo danas održala svoj prvi sastanak)

2)      Minimalni ciljani broj porodica povratnika u 2015. godini uzimajući u obzir budžet ministarstva za zajednice i povratak

3)      Izrada Zakona o raseljenim licima

4)      Zatvaranje kolektivnih centara na Kosovu

5)      Stabilizacija nevećinskih zajednica, implementacija Zakona koji se odnose na prava nevećinskih zajednica na kosovu, ekonomska stabilnost

6)      Regionalna saradnja u procesu povratka

 

Ministar  Jevtić je detaljno obrazložio sve pomenute strateške ciljeve uz informaciju o vremenskom okviru kada će se pomenuti ciljevi implementirati.

 

Jevtić je prisutnim medijima još jednom ponovio svoj stav i uverenje da je za uspešan proces povratka potrebno aktivno učešće svih ostalih ministarstava koja mogu da daju svoj doprinos uspešnom povratku raseljenih, istakavši da se povratak ne razlikuje po etničkom pitanju i da su povratnici svi isti, te da će proces povratka biti potpuno transparentan.

 

”Da bi povratak bio održiv, moramo obezbediti sve preduslove za to. Moramo se na ozbiljniji način pozabaviti ovom temom i zaista očekujemo da se i ostale institucije ulože svoje napore kako ne bismo o povratku samo pričali već kako bi se povratak konačno i desio. Zato je potreban drugačiji pristup i zato ćemo ovaj proces raditi na jedan institucionalan način kroz mehanizme koji smo upravo stvorili i koje ćemo stvarati kako bi smo obezbedili održiv povratak. Mislim da je najkorektniji način ocene rada jedne insitucije upravo kroz iznošenja jasnih ciljeva i vremenskih rokova, a princip jedinica za isporuku je model koji pruža mogućnosti da se uspešnost ili neuspešnost nečijeg rada meri na vrlo lak način. Zato sam i odlučio da MZP radi po ovom modelu,“ rekao je Jevtić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare