Prvi put u Nišu izvedena je koronarna intravaskularna litotripsija

NIŠ

Na odeljenju za invazivnu kardiologiju Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, nastavlja se uvođenje novih kardiovaskularnih tehnologija. Prvi put u Nišu, izvedena je koronarna intravaskularna litotripsija (IVL). Radi se o pacijentu sa već ugrađenim baj pasom na levoj arteriji i kod koga je do sada šest puta bez većeg uspeha pokušavano rešavanje tri stenoze.Ova intervencija je uspešno rešila problem koji je pacijenta ozbiljno životno ugrožavao.

    „Zahvaljujući razumevanju i podršci rukovodstva UKC Niš i direktora prof.dr Zorana Perišića koji prati sva svetska dešavanja i inovacije u oblasti invazivne kardiologije čiji je i začetnik u Nišu, mi smo ponosni na ono što radimo u oblasti invazivne kardiologije. Već duže primenjujemo različite balone koji imaju visoke pritiske, balone sa sečivima koji režu kalcijum na očekivanim mestima, kako ne bi pukao i napravio rupturu krvnog suda, ali je prednost ove metode u tome što ne postoji aktivno drobljenje kamenca u lumenu, koje bi moglo izazvati opasnost od širenja okrunjenih krečnih naslaga i začepljenja perifernih krvnih sudova, odnosno, kada su u pitanju srčane arterije, opasnost od širenja u distalne delove. Ukoliko se tokom prethodne dijagnostike na skeneru ili angiografiji, uoči masivan kalcijumski plak, unapred se razmatraju tehnike kojima će se izbeći neželjeni efekti,a ovo je jedna od najpouzdanijih i najbezbednijih tehnika“, kaže dr Nenad Božinović načelnik odeljenja invazivne kardiologije UKC Niš koji je i izveo prvi put u Nišu ovu metodu.

   Prema rečima dr Božinovića, radi se o savladavanju najtvrđih kalcijumskih naslaga u koronarnim arterijama koje nije moguće nikako drugačije ukloniti osim ovom mašinom.

     „Kalcifikacije predstavljaju veliki problem kod izvođenja interventnih procedura zbog toga što onemogućavaju prolaz žice i balona, kao i plasiranje stenta, pa medicinska tehnologija traga za što adekvatnijim metodama eliminacije tih krečnih naslaga u krvnom sudu. Prilikom ove intervencije, balon se plasira u kalcifikovanu arteriju, naduva se na niske atmosfere, a zatim se putem generatora šalju zvučni talasi, koje u kontaktu s kalcijumom, u zidu krvnog suda, prave mikropukotine. Kad zvučni talasi razbiju čvrstu kalcijumsku armaturu na zidovima krvnog suda i naprave mikropukotine, stvoreni su uslovi za izvođenje konvencionalne balon dilatacije i adekvatnu ekspanziju stenta u srčanoj ili perifernoj arteriji“ objašnjava dr Nenad Božinović.

    Pacijenti sa teškom koronarnom i perifernom arterijskom bolešću, kod kojih su dijagnostifikovana čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova, a koja se ne mogu otkloniti standardnom dilatacijom, dobijaju ovom procedurom rešenje za svoj životno ugrožavajući problem.Prema rečima dr Božinovića, nezanemariv je broj pacijenata kojima je ova intervencija jedino rešenje

   Najavljeno je da će u UKC Niš, uskoro stići i aparat za rotablaciju tzv.dijamantska bušilica, kojim poput svrdla skida kamenac sa zidova krvnih sudova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare