Prvi do časnog krsta fudbaler Nikola Stanković

smart

VLASOTINCE


Posle godinu pauze zbog pandemije korona virusa, hrabri plivači, njih 28 iz Vlasotinca, Niša, Leskovca, Žitorađe i okolnih sela opet su se našli u poprilično hladnoj reci Vlasini da zaplivaju, po 15.put, za časnim krstom u danu Bogojavljanskog praznika. U prekrasnom ambijentu na obalama reke Vlasine okupilo se preko tri hiljade znatiželjnika i poštovalaca ovog praznika da vidi ko će prvi da stigne do časnog krsta i vredne nagrade zlatare ,,Janković” iz Novog Sada, vlasništvo vlasotinčanina Srbe Jankovića, koji svih prethodnih godina poklanja pobedniku vrednu nagradu.
Udruženje “Poštovalaca Svete Gore Atonske” je organizator Bogojavljanskog plivanja, uz zdušnu pomoć Turističke organizacije opštine , lokalne smouprave , SRC ,,Vlasina” i Kulturnog centra opštine Vlasotince.

smart

Dragocenu pomoć za svaki slučaj pružaju i ekipa prve pomoći ovdašnjeg Doma zdravlja, a tu su pripadnici niške žandarmerije koji čamcima svo vreme ove manifestacije dežuraju kako bi pritekli u pomoć ako bude za tako nešto potrebe. Sa svojim golubovima, kao simbolom mira, posebnu notu daje i fudbalska legenda Dubočice, kao trener i igrač Dragan Stanković ,,Šimi”.
Prvi do Časnog krsta stigao je fudbaler vlasotinačkog srpskoligaša ,,Vlasine” Nikola Stanković, koji je izgleda bolji plivač no fudbaler, i on je kao pobednik dobio krst koji je izvukao iz vode, a koji je u duborezu urađen u manastiru Svetog Ilije kod Vladičinog Hana. Njemu je zlatnik uručio golmanska fudbalska legenda Miša Petrović.

smart

Zlatnike su dobili još i najmlađi učesnik Veljko Cvetković, rođen 2005.godine, kao i najstariji učesnik Nemanja Mitrović, rođen 1972.godine, a darodavci su bili porodica Đokić iz Vlasotinca i zlatara ,,Jovan”, takođe iz Vlasotinca.
Sve učesnike pozdravio je i blagosiljao episkop niški Arsenije koji je između ostalog rekao:

smart
  • Silaskom Isusa Hrista u reku Jordan osvećuje se voda, a preko vode i priroda i tvorevina Božja, tako da nam daruje svetu tajnu krštenja kojom sa sebe skidamo sve grehe od praroditeljskog do momenta krštenja i daruje nam Duh Svetoga -.
    Ispred organizatora Svete Gore Atonske, njen predsednik Srba Takić je poručio:
  • Samo jedni uz druge, jedni za druge, možemo uzrasti do Božje milosti i zavredeti njegovu pažnju i naklonost. Ako sami sebe ne poštujemo neđe nas ni drugi poštovati, ako se ne složimo i ne obožimo, venuđe nam korenje a grane neđe lisatati -.
    Predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović je kazao da ,,Vlasotince ima poseban prirodni dar u reci Vlasini sa izuzetno lepim i privlačnim ambijentom, koji svojom prirodnom lepotom posebno pogoduje za ovakvu vrstu manifetacija .
smart
  • PIHTIJE

  • Na štadovima postavljenim na obali reke Vlasine 12 domaćica nadmetalo se u pripremanju pihtija. Ovaj nesumljivo mali broj domaćica uzrokovan je zbog Kovida 19, a ranije ih je bilo u takmičenju i preko 50, baš, kao i plivača koji su pre neku godinu bili preko 80 u plivanju za Časnim krstom.
    Najbolje pihtije bile su domaćice Verice Cvetković, druga je Brankica Lepojević, a treći restoran ,,Jaz” iz Vlasotinca.
smart
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare