Prve scene filma „33 Anđela“ već snimljene

NIŠ
U Norvešku je tokom Drugog svetskog rata poslato 102 dece od kojih je više od 33 smrtno stradalo. Najmlađe među njima imalo je samo 12 godina. To je podatak koji je postao okosnica filma o stradanju srpske dece u norveškim logorima čije je snimanje počelo. Producenti filma su Nišlija Dragan Videnović i Branko Dimović Dimeski koji je radio i na filmu o stradanju Srba u norveškim logorima. On je istovremeno i inicijator i pokretač  snimanja kao i direktor filma. Režiju potpisuje Goran Vučković.

                                  Prve scene filma ,,33 Anđela” o stradanju srpske dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata snimljene su na mestu nekadašnjeg logora NDH Zemun  na lokalitetu Staro Sajmište. Snimanje filma će trajati oko godinu dana a kako je planirano, snimaće se na više lokacija. Osim Srbije, Norveške i Republike Srpske, u planu je snimanje i u Kanadi.

                                 „Zahvalan sam potomcima stradalih na saradnji koja je vrlo intenzivna, koja usmerava na obostrano interesovanje da se istina o stradanju dece ne zaboravi“, kaže Branko Dimović Dimeski.

                               Narator i saradnik na filmu je i doktor filozofije i teologije Johanes Solberg iz Norveške. On je izrazio veliku zahvalnost Srbiji i srpskom narodu na gostoprimstvu i na velikoj žrtvi koju je srpski narod podneo za vreme Drugog svetskog rata.

                              „Zahvalan sam producentu i direktoru filma „33 Anđela“ gospodinu Dimoviću Dimeskom što me je pozvao da učestvujem u ovom projektu, važnom za oba naroda, srpski i norveški. Nadam se da ćemo ovim projektom pomoći u sagledavanju celokupnih istorijskih činjenica vezanih za dešavanja u vreme Drugog svetskog rata i doprineti još boljim odnosima kako dva naroda tako i dve zemlje“, kazao je Johanes Solberg.

                            Producent filma je Nišlija Dragan Gane Videnović, kome je kako kaže, čast što je deo ovog projekta.

                              ,,Svi mi imamo obavezu prema Srbima koji su dali svoje živote da bi mi mogli da živimo. Srećan sam i uzbuđen što ću radeći na filmu moći bar malo da im se odužim. Da ih otrgnem od zaborava, jer oni zaslužuju večno sećenje“, kazao je Videnović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare