Prva žena zapovednik ratnog broda

Aircraft carrier on sea at sunset

VAŠINGTON

Amerikanka Bili Farel postaće prva žena zapovednik ratnog broda u 244-godišnjoj istoriji ratne mornarice, a biće promovisana na svečanoj ceremoniji 21. januara kad će preuzeti komandovanje fregatom “U.S.S. Konstitušn”, poznatom kao “Old ajronsajds”, najstarijim brodom bilo koje vrste na svetu koji je još u upotrebi.

“Čast mi je što imam privilegiju da uskoro komandujem ovim ikoničnim ratnim brodom, koji seže do korena naše nacije i mornarice, i što sam dobila neverovatnu priliku da služim kao prva žena komandujući oficir u 224-godišnjoj istoriji ‘U.S.S. konstitušna'”, preneo je AP izjavu Farel.

Prema zvaničnoj biografiji, Farel je rodom iz Kentakija, diplomirala je na Američkoj pomorskoj akademiji 2004. godine, a donedavno je obavljala funkciju višeg oficira na brodu “U.S. Viksburg”, raketnoj krstarici klase “Ticonderoga”.

“Old ajronsajds” je stacioniran u mornaričkom brodogradilištu Čarlstaun u Bostonu i najstariji je ratni brod na svetu koji je još u upotrebi. Odigrao je ključnu ulogu u “Varvarskim ratovima” početkom 19. veka, a branio je morski put od pirata od 1797. do 1855. godine.

Nikada nije bio poražen u borbi, a uništio je ili zarobio 33 neprijateljska broda. Nadimak “Old ajronsajds” dobio je tokom rata 1812. godine, kada su se britanske topovske kugle odbijale od njegovog drvenog trupa, navodi AP.

Posadu broda čine mornari na aktivnoj dužnosti, a od njih 80 žene danas čine dve trećine.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare