Protesti u Kragujevcu

KRAGUJEVAC

Nemojte da vam padne na pamet da pomislite ni pre, na tokom ni posle izbora da će stvari da se vraćaju na vreme pre blokada jer do tog trenutka u Srbiji stvari nikada više neće biti iste, poručio je Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni na protestu održanom večeras na centralnom gradskom trgu u Kragujevcu.

Manojlović je naglasio da pokret Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zahtevaju odlazak “Rio Tinta”, ali “ne kao obećanje premijerke, već kao zakonski akt”.

Tražimo da sprovedu svoje obećanje i da oteraju “Rio Tinto”, ali ne tako što ćemo verovati na reč proročici na mestu premijerke. Mi nismo pleme koje treba da veruje rečima proročice, niti imamo poglavicu koji se dogovara sa okupatorima. Mi smo slobodna zemlja dostojanstvenih ljudi i ovde će se poštovati Ustav Republike Srbije, rekao je Manojlović.

On je ponovio da Kreni-promeni i SEOS traže zabranu iskopavanja litijuma i bora na nivou cele Srbije.

“I ono što važi za “Rio Tinto” ima da  važi i za svaku drugu kompaniju, i ono što važi za Jadar, mora da važi i za celu Srbiju. Nas su optuživali da želimo da oteramo “Rio Tinto” i dovedemo drugu kompaniju. To nije tačno! Ako oni ne sprovedu tu zabranu, nameštaju tužbu ‘Rio Tintu’ kako bi podelili pare građana Srbije i oni su ti koji rade za neku drugu kompaniju”, naglasio je Manojlović.

Na protestu u Kragujevcu govorile su ekološke aktivistkinje iz Rekovca i Jagodine.

Marica Živanović Poljo iz Udruženja “Neko brine za Levač” upozorila je Kragujevčane da će, ako se u Levču otvori rudnik litijuma, Kragujevac biti na samo 20 kilometara od granice istražnog područja.

Kragujevac će biti okružen sa 27.000 hektara istražnog područja. Ako to dozvolimo, nas će iz Levča iseliti, ali vi nećete imati gde da se iselite. Zbog toga je ovaj problem problem svih nas, poručila je Poljo.

Ilijana Čutura iz udruženja “Ekobrigada” iz Jagodine rekla je da su “svi zajedno narod iz ugroženog područja” i pozvala građane da se pridruže borbi za očuvanje zdrave zemlje, vode i vazduha.

Narod – to ste vi i ja, to smo svi mi zajedno i nema drugog naroda koji će se izboriti bar da nam ostane ovoliko zdrave zemlje, vode i vazduha koliko imamo sada, rekla je Čutura.

Građanima se obratio i slikar i pisac Luka Tripković i poručio da “vlast i dalje ćuti o brojnim aferama” i da će “nastaviti da ćuti sve dok građani ćute, jer njima ćutanje odgovara”.

Ćute i o tome da planiraju da u Srbiji otvore 10 rudnika litijuma, iako litijuma ima na celom Balkanu – od Slovenije do Grčke. Pa zašto onda niko od naših suseda ne otvara rudnike litijuma nego samo mi, zapitao je Tripković.

Protest na Trgu kod krsta protekao je u vedroj atmosferi, a nakon obraćanja aktivista pokreta Kreni-promeni i SEOS okupljeni su u dugoj koloni krenuli u šetnju kragujevačkim ulicama noseći ispred sebe transparent “Srbija nije na prodaju”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare