PROTESTI PIJAČARA

 

LESKOVAC

Zakupci tezgi na zelenoj i pijaci u Rdaničkoj ulici protestvovali su danas  zbog namere uprave “Pijace”  da im,  kako su preneli JUGpressu,  poveća zakupninu tezgi.

Naši izvori navode da su od jutros radnici „Pijace“ počeli od tezge do tezge da traže po hiljadu dinara.

Radi se o pravu prečeg zakupa, kažu u pravi Pijace dok  zakupci  tezgi tvrde da se ovo novo ubiranje novca uvodi da bi se pokrile plate viška zaposlenih na „Pijaci „

Ovo je pokušaj da nam se uvede pravo prečeg zakupa i nudi nam se olakšavajuća mogućnost da tih šest hiljada dinara bude na šest mesečnih rata. Medjutim, šta će se desiti  kada ne čelo „Pijace“ dodje drugi direktor? Ako pristanemo na ovih šest hiljada on sutra može da nam nametne cenu veću za šezdeset hiljada dinara jer smo pristali na ovo“ , kaže jedan od zakupaca  tezgi koji nije hteo da mu ime bude spomenuto u  tekstu.

„Pijaca“ tezge može da izdaje licitacijom ili kroz zakup.

Zakupci tezgi su ogorčeni i tvrde da rade u nehumanim uslovima, da  je  wc na  Zelenoj pijaci ispod svakog minimuma, da se pijaca ne čisti , da im se ne poboljšavaju uslovi u kojima rade  i slično.

Oni kažu i da ovo znači da „ mi sirotinja s apijace treba da plaćamo plate za bogataške sinove koji su dovedeni na „Pijacu“ po partijskoj liniji“.

Ukazuju i na to da  „Pijaca“ seljacima izdaje tezge u zakup 5.400 dinara  mesečno i da, kada ne dodje na pijacu tajj koji je zakupio tezgu već neko drugi stavi svoju robu, naplaćuje mu se 200 dinara, što znači da se na tim tezgama dvostruko prihoduje.

Pravo prečeg zakupa neće važiti  za pijacu kod „Rode“ jer će tamo sve tezge, i na zelenoj i na robnoj pijaci, ići na licitaciju.

Predstavnica pijačara Dušica  Adamovski kaže za JUGpress  da nikakav dogovor sa upravom „Pijace“ nije postignut i  da će se  o ovom problemu razgovarati na zajedničkom sastanku kod gradonačelnika.

 

Direktor javno-komunalnog preduzeća „Pijaca“ Zoran Milošević kaže da je Nadzorni odbor ovog preduzeća doneo  odluku o uvođenju prava prečeg zakupa po preporuci državnih revizora krajem prošle godine. Dodaje da je  peporuka ove institucije bila je da se tezge daju u zakup ili licitacijom, ili na osnovu prava prečeg zakupa.

„Opredelili smo se za pravo prečeg zakupa jer je to blaža varijanta za korisnike. To znači da dosadašnji zakupci treba da izmire obaveze u visini jednog mesečnog zakupa (bilo da je reč o rezervaciji od 1.200 dinara ili punom zakupu od 5.400 dinara), na šest jednakih mesečnih rata, za čitavu godinu. Prva rata treba da se plati obnavljanjem ugovora za ovu godinu“ , kaže Milošević.

Ovakva odluka, naglašava Milošević, doneta je kako bi se ispoštovao zakon i preporuka državne revizorske institucije.

U „Pijaci“ smatraju da zakupci koji protestvuju nisu u pravu. Kažu da je reč o ljudima koji godinama koriste ista udarna mesta na pijacama, i postavljaju pitanje zbog čega na licitaciji neko drugi ne bi dobio ta njihova mesta. Licitacija, koja se inače sprovodi u svim gradovima Srbije, bi dovela do još većeg nezadovoljstva pijačara, smatra  Milošević, pa je zbog toga pravo prečeg zakupa i za njih najbolje rešenje. On kaže da je predložio da zakupci odrede svoje predstavnike i da zajedno što pre odu kod gradonačelnika Leskovca, kako bi rešili problem.

Inače, na pijaci broj 1 i 3, na Niškoj ulici i u Radničkom naselju, ima oko 300 zakupaca tezgi, a protestovalo je njih 20 do 30.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare