PROTEST NOVINARA U BEOGRADU: NEKA DRŽAVA ISPUNI OBEĆANO

BEOGRAD-VRANJE-PREŠEVO

( RTV )
Zaposleni u Radio televiziji Vranje i u još 15-tak televizijskih i radijskih stanica ispred Vlade Srbije održali protest ”Medije novinarima” zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima. U znak protesta, naša medijska kuća danas nije emitovala jutarnji na televiziji i radiju i popodnevni Tv program,uživo iz našeg studija.Organizator protesta, Udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.

Novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji na to već mesecima čekaju, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru.
„Ovde smo zato što više od četiri meseca vlast, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, odbija da neprodate medije prepusti zaposlenima koji na to imaju pravo. Država, koja se zakonom obavezala da izađe iz vlasništva u medijima, sada koči privatizaciju, ne finansira i uništava neprodate medije, a novinarima i medijskim radnicima oduzima pravo koje im pripada po Zakonu, rekao je Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.
Podsetimo, Skupština UNS-a 22. decembra zatražila je od Vlade Srbije da do Nove godine ispuni odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima kojima se garantuje podela besplatnih akcija novinarima u medijima, i istakla da ako se nastavi sa kršenjem Zakona, ministar kulture Ivan Tasovac i državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković podnesu ostavke jer su u ime Vlade obećali UNS-u da će novinari i medijski radnici dobiti besplatne akcije.
Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić pročitao je zahteve UNS-a koji su nakon protesta predati i Vladi Srbije.
„UNS i zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, Radio Subotici i još 15 regionalnih i lokalnih medija iz cele Srbije zahtevaju da se bez odlaganja sprovedu odredbe Zakona o javnom informisanju koje omogućavaju da neprodati mediji pripadnu zaposlenima. Tražimo da Vlada hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene i bivše zaposlene u medijima koji na to imaju pravo i okonča privatizaciju medija na koju se obavezala do 31. oktobra 2015. godine. Tražimo i da Vlada Srbije izmeni Uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći u delu kojim se ograničava maksimalan iznos državne pomoći medijima na 23 miliona dinara za 3 godine. Ovo rešenje iz Uredbe obesmišljava projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, rekao je Jeremić.
Zoran Veličković, bivši direktor RTV Vranje i zastupnik udelničara istaoa je: „Mi danas ne politizujemo ovaj protest već čuvamo i branimo našu profesiju. Smatramo da je aktuelna Vlada vrlo jaka i moćna, a samo jaka i moćna država može da donosi meritorne, kvalitetne odluke. Zato molimo premijera Srbije Aleksandra Vučića da što pre donese odluku – bilo kakvu, ali da je donese i da time raspetlja Gordijev čvor koji su nam dva ministarstva i Agencija za privatizaciju nametnuli oko vrata. U želji da sami raspetljaju taj čvor, nama vrat sve više plavi i sve nam je teže. Postoje dva rešenja, ili da Vlada donese odluku kojom će se obezbediti poštovanje zakona koje je sama donela ili će ona potpisati nemoć i ugasiti lokalne medije“.
Od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića traži se da hitno obezbede primenu zakona i smenu ministara odgovornih za nesprovođenje zakona. Protest su podržala sva medijska udruženja u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare