Proslavljene Materice

NIŠ

Starijim generacijama je praznik Materice ( uz Očeve i Detince) bio jedan od najmilijih. Tada su  uz vezivanje majki, da bi ih oslobodili, deca dobijali poklone. U sadašnjim vremenima, na žalost ti običaju se gube i većina dece ( čaki njihovi roditelji)  i ne znaju za ove praznike. Sva pažnja usmerena im je na Novu godinu.

Kolo srpskih sestara iz Niša od samog postojanja nastoji da održi narodnu tradiciju, običaje i verovanja. Na dan Materica ( uvek je to nedelja), dan darivanja i lepi običaja organizuje niz manifestacija. Tako je bilo i juće, od ranih jutarnjih sati kada su prisustvovale liturgijama u hrišćanskim hramovima gde su delile paketiće bombona svoj prisutnoj deci, pa do večernjih sati., kada su sestre po Kolu su po tradiciji posetile Ginekološko-akušersku kliniku KC Niš i svim majkama darivale poklon paket. U paketu se nalazi, pored potrepština za bebu i ručno pleteni odevni predmet koje su članice Kola srpskih sestara same plele. Mladim mamama darivane su  patikice, prsluci, haljinice i džemperiće.

“Kolo srpskih sestara na ovaj način podseća mlade mame na hrišćanski praznik Materice kako bi sutra i same negovale običaj ovog praznika. Na ovaj dan deca vezuju mame da ne mogu da se kreću, a da bi ih odvezala mame moraju da im daju poklone”, objašnjava Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš. “U želji da se ovaj običaj održi i da se Materice ne zaborave, Kolo srpskih sestara svake godine na ovaj dan poseti GAK KC Niš i svim porodiljama i bebama koje se tog dana nalaze na klinici daje pokolne. To su njihovi prvi pokloni za ovaj praznik”.

Ljiljana Stojanović dodaje da su ove godine pripremile i podelile 40 paketića jer je toliko beba bilo 30.decembra, na dan Materica u niškom porodilištu.

“Jedina stvar koja u ovom trenutku Srbiji nedostaje su bebe”, kaže Ljiljana Stojanović. “Naša je želja da dece bude sve više, a nama neće biti teško da pripremimo još ovoliko paketića”. Osmi mart nije jedini praznik žena već da su to i Materice, koje spadaju u red najvažnijih hrišćanskih praznika”, dodaje predsednica Kola srpskih sestara.

Mlade mame su bile dirnute poklonima za svoje tek rođene bebe. Mnoge od njih nisu krile iznenađenje jer nisu ni razmišljale o tome da je dan majki.

 “Kako je jedan od zadataka Kola da čuva tradiciju i običaje mi na ovaj način pokušavamo da te vrednosti prenesemo i na mlađe generacije”.

Marjana Petrović Stajić je dobila sina prvenca, ali kaže da bi volela da ima dva deteta i da mlađe dete bude devojčica.

“Poklon koji je moja beba sada dobila zauvek će nas sećati na ovaj dan i biće nam to jedna od najdražih uspomena sa rođenja”, kaže Marjana.

Kolo srpskih sestara je osim poklona za bebe, Ginekološko-akušerksoj klinici u Nišu darivalo i jedan broj posteljena. Posle prijema i razgovora sa direktorom klinike dr Bojanom Lukićem i saznanja da klinici nedostaju neki aparati, sestre su obećale da pomognu kupovinu bar jednog.

U nedelji koja je prethodila samom danu Materica članice Kola srpskih sestara  posetile i predškolske grupe u dve osnovne škole u Nišu- “Čele kulu” i “Ratko Vukićević”. I tamo su poklonima  obradovale i predškolce, a paketiće za njih su pripremile zahvaljujući donaciji koja je stigla od donatora ali i JKP “Mediana” koje im je priteklo u pomoć.

“Želimo da decu od malih nogu učimo kako se, ali i zbog čega, obeležava ovaj hrišćanski praznik. Njih je sve to toliko oduševilo da su postavili hiljadu pitanja. Da li mogu da vežu i bake, tate, braću ili sestre. Objasnile smo da postoji praznik koji je namenjen tatima. Mlade generacije moramo da naučimo i kako se čuvaju tradicija i običaji jer se u njima nalaze naši koreni”, objašnjava Ljiljana Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare