PROSLAVLJENA GRADSKA SLAVA

LESKOVAC

(www.novanasarec.org.rs)

Leskovac je danas  proslavio svoju gradsku slavu, Svetu Trojicu.

U Sabornoj crkvi održana je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio  episkop niški dr Jovan sa leskovačkim sveštenstvom.

Nakon toga litije su prošle glavnom ulicom grada. U svečanoj sali Skupštine grada, po tradiciji, uz prisustvo brojnih zvanica i medija, presečen je slavski kolač.

„Dokle ćemo mi Srbi imati kompleks od Evrope. Još nam zadaju neke zadatke, kao da mi to nismo znali, i kao da ne znamo. Oće li nama savremena medicina i nauka otkriti nešto što su nam stari ostavili. Dok smo bili ono što jesmo, bili smo duhovni, pametni i kulturni. Šta nas je učinilo članovima takozvane evropske zajednice? Posvećenost, kultura, Kirilo i Metodije, Simenom Mirotočivi. Ovde je Dubočica, ovde su koreni duboki, hiljade i hiljade godina, ne od juče. U blizini imamo Justinijanu Primu, to je bilo sedište arhiepiskopa za ceo Ilirik, ceo Balkan. To je veza sa prošlošću. Vi slavite danas duha svetoga, koji je dao darove kreativnosti“ , rekao je episkop niški Jovan.

Istoričari religije i etnolozi slažu se da je slava, odnosno krsno ime, jedna od najvažnijih svetinja kod našeg naroda. U porodični život Srba uvedena je u 13. veku. Predstavlja izraz duševne i moralne snage naroda. Mnogo je štošta promenjeno u narodnim običajima, ali je slava sačuvana kao najveća svetinja našeg naroda. Srbin je slavio slavu u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako i u toku petovekovnog robovanja pod Turcima, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović .

Nakon Drugog svetskog rata litije gradske su ukinute, tako da se vršio obred samo oko crkve i u crkvenoj porti. Litije ponovo kreću kroz naš grad 1992. godine.

U današnjoj obrednoj šetnji ulicama grada litijama se pridružio veliki broj naših sugrađana.

To govori o povezanosti naroda i crkve, o njenoj važnosti u duhovnom životu našeg naroda. Srpski narod se vraća veri, brizi o bližnjem svom, brizi o porodici. Neka tako bude i ostane, rekao je Cvetanović.

Opširmije u štampanom izdanju Nove Naše reči.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare