NIKOLIĆ: ZA KRALJEV KONAK POTREBNO JOŠ PARA

PROHOR PČINJSKI

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u manastiru Prohor Pčinjski da će kraljevi konaci biti pokriveni do kraja juna i da je završetak radova potrebno još do 50 miliona dinara

Nikolić, koji je predsednik odbora za obnovu konaka koji su stradali u požaru, rekao je da kao društvo “ponekad ne vodimo računa o starim svetinjama i mislimo da je dovoljno da ih stavimo pod zaštitu, a ne vodimo računa o tome da one i zbog starosti mogu da nastradaju”.

On je rekao da su Vlada, predsednik Srbije i drugi donatori učinili dosta na prikupljanju sredstava za obnovu manastira i da je u prvoj, drugoj i trećoj fazi uloženo 20 miliona dinara.

Nikolić je rekao da nije zadovoljan dinamikom prikupljanja novca i izvođenjem radova, ali je ocenio da su na sve to uticale i atmosferske prilike.

“Veoma je važno da do kraja godine završimo ovaj objekat”, rekao je Nikolić i dodao da država brine i o verskim objektima, iako je situacija veoma teška i vlada opšte siromaštvo.

“Postoji nešto što je jednako važno kao hleb, a to su naša istorija i kultura”, rekao je Nikolić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako naterati javna preduzeća da zakrpe rupe na putu do manastira Prohor Pčinjski, on je rekao da će se i za to pobrinuti.

Vladika vranjski Pahomije, rekao je da manastir Prohor Pčinjski ima veoma dugu istoriju, a da je konake počeo da gradi kralj Petar u čemu ga je prekinuo veliki rat.

Pahomije je rekao da završetak celokupnih radova na obnovi konaka potrebno 70 miliona dinara i da sem dvadeset utrošenih na specijalnom računu za obnovu u ovom trenutku ima dva miliona dinara.

Pahomije je rekao i da je posle kralja Petra, Nikolić “jedini državnik i predsednik koji je posetio sestrinstvo manastira Prohor Pčinjski”.

Nikolić je posetu jugu Srbije počeo obilaskom baze Ševudske livade u kopnenoj zoni bezbednosti, vojne baze Jug.

Posle manastira Prohor Pčinjski on će obići kosturnicu u Surdulici i večeras razgovarati sa predsednicima opštine Pčinjskog okruga u Vranju.

Prohor Nikolic 8 Prohor Nikolic 1 Prohor Nikolic 2 Prohor Nikolic 3 Prohor Nikolic 5 Prohor Nikolic 6

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare