Proslavljen 139 rodjendan Vojne bolnice u Nišu

NIŠ

Vojna bolnica Niš danas je proslavila 139  godina postojanja i rada.Polaganjem venaca na Spomenik piramidu, žrtvama pegavog tifusa u krugu Bolnice, prisutni su odali počast svim dosadačnjim poslenicima ove zdravstvene ustanove i podsetili se na protekla teška vremena kroz ikoje je bolnica prolazila sa vojskom i narodom, i trnovit put kroz osam ratova..

“Naređenjem Vrhovne komande srpske vojske od 22. Januara 1878.godine, samo desetak dana nakon oslobođenja od Turaka,  formira se Velika vojna bolnica kod“ Ćele kule“ za hiljadu ranjenih i obolelih I ratnih zarobljenika turske vojske. Jedinstvena zdravstvena ustanova na delu Balkana , narednih 14 decenija, razvijala se i unapređivala, deleći svoju, sa sudbinom srpske vojske i srpskog naroda.  Svojom stručnošću i nesebičnim angažovanjem pomažu gradu Nišu u osnivanju Okružne bolnice, prve hirurgije u gradu, i prve zdravstvene institucije na Balkanu, Pasterovog zavoda 1900.godine”, rekao je pukovnik dr Jovica Stanojković, zastupnik upravnika vojne bolnice.

O stradanju i borbi kroz istoriju govorio je i Miodrag Ilić,  predsednik Udruženja za negovanje tradicije.

“Na današnji dan, pripadnici Moravske stalne vojne bolnice iskrcali su se na ostrvo Lazaret, jedno malo ostrvce blizu Krfa. Dvadeset prvog, na sutrašnji dan, Moravska stalna vojna bolnica, posela je Vido I otpočela je borba za spas srpske vojske “, podsetio je Miodrag Ilić, predsednik Udruženja za negovanje tradicije

Posle više od sto godina Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. godine Niša su sa Rusko srpskim humanitarnim centrom I gradskom opštinom Medijana darivali Vojnoj bolnici su darivali spomen ploču u znak sećanja na medicinsko osoblje Moravske vojne bolnice I ruske Carske vojne bolnice. Na ovu činjenicu podsetio je Branislav Radovanović, iz Udruženja potomaka.

Danas je Vojna bolnica respektabilna medicinska ustanova .Godišnje se u odeljenjimlja Vojne bolnice  Niš obavi se do 5000 hospitalizacija, više od 300.000 specijalitičkih pregleda, 600 hiljada laboratorijskih I 25.000 dijagnostičkih i terapijskih procedura. Ovde se operire tokom godine više od 1500 pacijenata.

U ovoj godini trebalo bi da se produži ugovor sa Fondom zdravstva kako bi se nastavilo sa praksom da i civilni pacijenti mogu da se leče u ovoj zdravstevenoj ustanovi.

“U narednoj godini očekuju nas novi izazovi: Učešće u reorganizaciji vojnog zdravstva; Unapređenje infrastrukturnog održavanja uz nastavak realizacije projekta za izgradnju Urgentno prijemnog bloka; Realizacija nabavke mrežne informatičke opreme, radi implementacije ZIS a u bolnici što je neophodan uslov funkcionisanja administrativne službe; Zanavljanje dotrajalih i nabavka novih medicinskih uređaja i opreme; Nastavak kontinuiranog sprovođenja mera stručnog osposobljavanja medicinskog kadra” , rekao je danas upravnik Vojne bolnice u Nišu.

U Domu vojske održana je svečana akademija povodom praznika Vojne bolnice Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare