Promovisana publikacija “Arapova, dolina krvi”

LESKOVAC

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Centru za stručno usavršavanje održana je promocija istorijske publikacije „Prošlost vredna pamćenja” u sklopu koje je štampan strip „Arapova, dolina krvi”. Strip je posvećen događaju iz decembra 1941. godine, kada je u Arapovoj dolini streljano 310 stanovnika Leskovca, od čega su u najvećem broju bili pripadnici romske nacionalnosti. Jelena Krstić, programska direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže da je ovaj projekat usmeren na to da rasvetli neke od skrivenih ili nepozantih događaja naše prošlosti.

„Ti događaji su možda poznati u lokalnim okvirima, ali nisu poznati široj javnosti. Veoma su poučni, jer ne govore samo o tome šta se nekim ljudima desilo, nego pokazuju i neke primere solidarnosti i pokušaja da se pomogne ljudima, što govori da ljudi kako tada, tako i danas mogu biti jedni drugima podrška i da to može da pomogne da se prevaziću podele koje postoje u društvu i doprinesu izgradnji zajedničke budućnosti. To je posebno važno kada su u pitanju različite etničke zajednice u Srbiju, gde 20% stanovništva čine pripadnici manjina.“

Jelena Krstić kaže i da je ideja da se preko stripa obrate prvenstveno mlađoj populaciji, ali i da se ova publikacija dostavi školama i nastavnicima, kako bi ovo bio dodatni nastavni materijal, s obzirom da se o ovom događaju ne uči iz istorije.

Na promociji su govorili profesori istorije, autori stripa i potomci stradalih Roma.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Partija bratija
Partija bratija
1 mesec pre

Sta je sad pa ovo???