Poljoprivreda: Ne spaljujte biljne ostatke i korove

LESKOVAC

Iako je spaljivanje korova i biljnih ostataka na njivama i pored puta zakonom zabranjeno, u Srbiji je to i dalje vrlo česta pojava i praksa.
Na pragu jesenje setve spaljivanje biljnih ostataka je navika poljoprivrednih proizvođača koja poslednjih dana uzima sve više maha. Kao najčešći izgovor proizvođača za ovom merom navodi se: “Ovako se lakše uzore njiva, biljni ostaci a naročito kukuruzovina usporavaju oranje”. Spaljivanje biljnih ostataka na njivama je izuzetno štetno, i uprkos upozorenjima stručnjaka da se to ne čini, poljoprivredni proizvođači pokušavaju da spaljivanjem reše problem korova i biljnih ostataka na svojim parcelama- osiromašujući time zemljište.
U svim granama biljne proizvodnje posle žetve strnina, ubiranja povrtarskih kultura i uskoro ubiranja kukuruza ostaju korenovi i nadzemni ostaci. Ovi sporedni prpizvodi biljne proizvodnje mogu se iskoristiti na više načina: Kao stočna hrana, u oplemenjenom ili dorađenom obliku, kao prostirka u stočarstvu, kao sirovina za spremanje stajnjaka i komposta i neposrednim uključivanjem u proces iskorišćenja organske materije zaoravanjem u zemljištu.
Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organske materije u zemljištu, stimuliše se biološka aktivnost zemljišta i pozitivno utiče na strukturu i vodno-vazdušne i toplotne osobine zemljišta. Zaoravanjem biljnih ostataka popravlja se plodnost i produktivnost zemljišta.
I pored svih mogućnosti iskorišćavanja biljnih ostataka poljoprivredni proizvođači u praksi često primenjuju spaljivanje. Spaljivanje biljnih ostataka i korova može biti vrlo opasno, a prema postojećim zakonskim propisima je i zabranjeno.
Prilikom spaljivanja biljnih ostataka razvija se visoka temperatura, čime se uništava plodonosni sloj zemljišta i korisni mikroorganizmi. Osim gubitka u organskoj materiji, vatra zagađuje okolinu i predstavlja veliku opasnost zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara.
I ovom prilikom apelujemo na poljoprivredne proizvođače da pronađu neku od mogućnosti i skorišćavanja biljnih ostataka, a spaljivanje zamene nekom od navedenih mera!

Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
PSSS Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare