Promovisana edicija “Srbija 1914-1918”

LESKOVAC

U Narodnom muzeju Leskovac predstavljena je edicija „SRBIJA 1914.-1918.“ čiji su izdavači Prometej i Radio-televizija Srbije.

Zoran Kolundžija, direktor Izdavačke kuće „Prometej“ kaže da su knjige objavljene kako bi se mnogo toga sačuvalo od zaborava, ali i da bi se ukazalo na nešto što se nikada nije učilo.
„Donosimo dela koja govore o Srbiji u periodu Prvog svetskog rata iz pera stranih autora koji su davno upokojeni, ali koji su bili sa našom vojskom. Imamo i dela autora koji su novi i koji se danas bave ovom tematikom. Dovoljno je da kažemo da nema dovoljno aktivnosti na afirmaciji ove teme u našoj javnosti i da polako, kako prolazi period početka Prvog svetskog rata pa idemo ka završetku, ja sve više brinem šta će zaista ostati u svesti srpskog naroda o ovim događajima. Nema srpske porodice koju ovaj rat nije dotakao, a porodica je, na žalost, jedina u Srbiji koja to sistemski čuva. Dakle, ostalo nam je da se trudimo da sačuvamo što više činjenica i da to popularišemo u našem narodu. Najbolji primer za to je Milunka Savić. Prošle godine je prvi put održana manifestacija „Milunkini dani“ i polako se tek sad vraća osoba koja može da bude uzor generacijama.“


Do sada je objavljeno tri kola po deset knjiga, a u pripremi je i četvrto kolo. Mimo ovoga je objavljeno još osam naslova dodaje Zoran Kolundžija.
„Posebno smo se bavili logorom u Nađmeđeru (Veliki Međer) koji je dobra paradigma za ono što nam se dešavalo. Reći ću jedan detalj koji zbuni sve kad ga čuju. 1916. Srbi se nalaze u trista logora u Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj. U to je teško poverovati, ali tamo su bile i majke sa bebama. I još jedan detalj, kad je objavljen rat, već posle dva dana, znači i pre nego što je napadnuta Srbija, prvi Srbi zatočenici su stigli u zloglasnu tvrđavu u Aradu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare