Promocije mesečnog medijskog monitoringa ANEM-a

ŠABAC

Danas je u još jednom gradu predstavljen mesečni medijski monitoring Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) koji pripremaju pravnici iz kancelarije Živković&Samardžić. Promocija monitoringa održana je u sklopu sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i treninga za unapređenje bezbednosti novinara.

Izradu i prezentaciju monitoring u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja  i zaštite novinara” podržavaju Evropska komisija kroz program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i medijsko odeljenje Misije OEBSa u Srbiji.

Promocija decembarskog mesečnog medijskog monitoringa ANEM-a održana je u prisustvu predstavnika SRG, tužilaštva, policije, novinara i medijskih radnika iz Šapca, Valjeva i Loznice.

Tokom prezentacije, Veran Matić, predsednik UO ANEM je ukazao da smo se nakon decembrarskih izbora suočili sa demonstracijama na kojima su se na udaru našli koleginice i kolege zbog čega je predložio održavanje sastanka zmeđu predstavnika policije i predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara na kojem su bili prisutni Dragana Bjelica (UNS) i Rade Đurić (NUNS). Matić smatra da je to bio korak u dobrom smeru ka boljem međusobonom razumevanju, što se na osnovu dva saopštenja nakon ovog sastanka – od strane MUP i NUNS-a možda ne bi moglo zaključiti.

Matić je dodao “Moramo da obezbedimo nesmetan rad novinara i novinarskih ekipa sa svih događaja, da njihova bezbednost bude aktivno štićena i od predstavnika policije, a ne da od iste budu ugrožavani na bilo koji način. Nedopustivo je i da političari ili predstavnici državnih institucija, svojim neodmerenim izjavama, budu generatori za hajke na novinare, targetiranja sa pretnjama, što je sve češća karakteristika komunikacije sa novinarima i medijima a što je karakteristično i za decembar i prvi deo januara. Posebno zabrinjava kontinuirano proganjanje i pretnje Isidori Kovačević, urednici Podrinskih novina iz Šapca i nekažnjivost vezana za ranije slučajeve vezane za pretnje koje je doživljavala sa štampanim poternicama lepljenim po gradu. U decembru monitoring posebno ističe pretnje Uglješi Bokiću i redakciji Cenzolovka. Ova redakcija je meta pretnji i u prvoj polovini januara upravo zbog pisanja o proganjanju novinarki i novinara N1 i Nova S TV. ”

Naglasio je i da je izuzetno važno brzo reagovanje policije i tužilaštva kao što je to bilo u slučaju pretnje novinaru Danasa Vojinu Radovanoviću, kojem je prećeno u avgustu, a sudski epilog smo dobili u decembru, uslovno godina dana zatvora i zabrana prilaska i komunikacije.

Medijski stručnjak, Dr Saša Mirković je ukazao da se od REM-a još uvek očekuje publikovanje kompletnog medijskog monitoringa predizborne kampanje na šta ga obavezuje važeće zakondavstvo i istakao da je “primetna selektivna brzina u pogledu primene novih medijskih zakona”, navodi se u saopštenju. (kraj) AS/SM  

Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare