Nezavisnost: Poslodavci odgovorni za bezbednost svojih radnika  

BEOGRAD-ALEKSINAC

„Mora se prestati sa praksom zastarevanja krivičnih prijava i prekršajnih naloga koje pišu inspektori, mora se prestati sa praksom da poslodavci ne odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu, nije dovoljno reći da su krivične prijave podnete“, ističe se u pismu koje je povodom masovnohg trovanja radnika u Aleksincu predsednici Vlade Ani Brnabić uputila predsednica „Nezavisnosti“ Čedanka Andrić.

U pismu se podseća da će se u aprilu navršiti dve godine od pogibije osmoro rudara u rudniku Soko i ranjavanja njih osamnaest, a da za to niko nije proglašen krivim i odgovarnim.

„Otvorite raspravu i sa tužilaštvima i sa pravosuđem – od ogromnog značaja je! Mora se javnost blagovremeno i u svim fazama obaveštavati šta se radi kada doće do povrede na radu, kao u poslednjem slučaj u fabrici MAGNA u Aleksincu ili tragediji u fabrici TRAJAL u Kruševcu, gde je osamnaestogodišnji radnik izgubio život. Koliko god opasno bilo radno mesto, moraju se primeniti sve mere da bi ono bilo bezbedno“, ističe Andić uz napomenu da se „mora prestati sa praksom zastarevanja krivičnih prijava i prekršajnih naloga koje pišu inspektori, mora se prestati sa praksom da poslodavci ne odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu, nije dovoljno reći da su krivične prijave podnete“.

Predsednica „Nezavisnosti“ navodi da je kompanija Magna kanadska kompanija i da se „u toj zemlji se veoma vodi računa o bezbednosti i zdravlju na radu“. Zato i pitanje – „kako su onda tako ležerni kada su u pitanju radnici u Srbiji, da li je život radnika u Srbiji  sporedna stvar?“

Sindikat „Nezavisnost“ zahteva da se, u što kraćem roku, sazove sednica Saveta za bezbednost i zdravlje na radu Republike Srbije, kako bi se analizirali najnoviji tragični događaji i stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji.

„Ovo tripartitno telo koje je ustanovljeno da doprinese približavanju različitih stavova učesnika u socijalnom dijalogu i inicira preventivnu politiku po svim pitanjima koja se odnose na oblast bezbednosti i zdravlja na radu godinama unazad nije imalo sednice, na šta su sindikati više puta ukazivali“, navodi se u pismu.

Andrić podseća da je prošle godine usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, a da se Savet o njemu nije izjasnio ili inicirao bilo koje rešenje koje bi trebalo da se nađe u zakonu, te da se „kasni se i sa radom na izradi podzakonskih akata, iako smo imali obećanja da će se sa tim krenuti odmah po usvajanju zakona i to na tripartitnoj osnovi“.

Predsednica „NezavisnostI“ ukazuje na podatke Inspektorata za rad (bez podataka u oblasti rudarstva, unutrašnjih poslova i vojske) prema kojima je prošle godine 42 radnika smrtno stradalo – na radnom mestu ili od posledica povreda na radu.

„Ova statistika je još crnja ako se gleda u prethodnim godinama. Kada se tome dodaju teške povrede i činjenica da još uvek nemamo zakon koji efikasno reguliše naknadu štete usled povreda na radu i smrtnog ishoda, kao i probleme sa registracijom, praćenjem i dokazivanjem profesionalnih oboljenja, nameće se pitanje šta još treba da bi se institucija Saveta aktivirala“, navodi se u pismu premijerki.

Predsednica „Nezavisnosti“ ocenjuje da je „više nego očigledno da nam je prevencija zakazala i da nije dovoljno imati zakone“, i navodi da su reprezentativni sindikati predlagali rešenja za unapređenje prevenciju.

„Predlagali smo da, u firmama koje imaju preko pedeset zaposlenih, budu obavezni Odbori za bezbednost i zdravlje na radu – nije prihvaćeno. Predlagali smo uvođenje koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu kako bi sindikati pomogli inspektorima – nije prihvaćeno. Tražili smo da se postupi u skladu sa zaključkom Komiteta za primenu standarda Međunarodne organizacije rada iz 2019. godine, da se Zakon o inspekcijskom nadzoru uskladi sa Konvencijom 81. tako šta će se ukinuti najava nadzora – nije urađeno. Uvek smo se zalagali za jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i pojačanu kontrolu primene mera za koje je odgovoran poslodavac“, navodi se u pismu premijerki Brnbić.

Izvori: Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare