Promocija vinskog turizma za Svetski dan turizma

NIŠ

 Turistička organizacija Niša obeležila je Svetski dan turizma u Gradskoj kući i predstavila novu ponudu za turiste – vinski turizam u Nišu. Obeležavanju Svetskog dana turizma prisustvovala je gradska većnica Adriana Anastasov, resorno zadužena za turizam i kulturu, ali i predstavnici agencije koja je osmislila program vinskog turizma u Nišu, kao i predstavnici vinarija iz okoline Niša koji su nagrađani na Sajmu vina zemalja otvorenog Balkana, koji je nedavno održan u Beogradu.

 Prema rečima Dragane  Božić, direktorke Turističke organizacije Niš, grad je ove godine po broju noćenja i poseta turista oborio rekord koji je postaljen 2019.godine.

 „Grad Niš se priključio obeležavanju Svetskog dana turizma, Turistička organizacija organizuje Srbije tim povodom organizuje značajan forum u Vrnjačkoj Banji kome smo se i mi priključili sa našim turističkim potencijalom, a mi  ovde promovišemo novi turistički program , vinski turizam u okolini Niša“, kazala je Dragana Božić.

Dragana Božić

 Dodala je da Grad Niš može da se ponosi turističkom sezonom u 2022.godini.

„Prema statističkim podacima smo premašili rekordnu 2019.godinu. Mada još nema zvaničnih podataka za avgust i septembar kada se u Nišu održava veliki broj manifestacija i festivala, znamo da za  više od 40 posto povećan broj dolazaka turista u odnosu na 2019.godinu. Zaključno sa julom beležimo 145.000 noćenja. Sa podacima za avgust i septembar očekujemo da premašimo i ove sadašnje brojke“, dodala je Božić.

 Ona je najavila i planove  za budućnost koji grad očekuju u 2023.godinu.

„Već smo počeli sa intenzivnom pripremom Međunarodnog sajma turizma koji će se održati od 26. do 28. marta 2023.godine. Očekujemo  da više stitina izlagača koji će doći u naš grad, ali će   to biti i prilika da predstavimo sve turističke potencijale i nove  turističke programe posetiocima sajma i novinarima, blogerima, influenserima i turoperaterima iz regiona“, istakla je Božić.

 I ove godine, kao i do sada, najveći broj turista dolazi iz republika bivše Jugoslavije , ali veliki broj turista dolazi i iz Bugarske i Turske.

„Novitet je saradnja sa turoperaterima iz Rumunije, Poljske i Slovačke i moraćemo  da kreiramo nove paket aražmane koje ćemo prilagoditi njihovim potrebana i motivima da dođu u Niš. Zahvaljujući razvoju aerodroma „Konstantin Veliki“, Niš ostvaruje značajnu sradanju i umrežavanje  sa gradovima u Evropi, tako da nas  sledeće godine očekuje i intenzivna promocija na Međunarodnim sajmovima  u zemljama u regionu. Planiramo da se predstavimo i u Grškoj, gde se do sada nismo samostalno predstavljali, a nastavićemo i sa promocijom u Turskoj, kao i u Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, kako bismo povećali broj turista koji će u Nišu boraviti više od jednog dana“, naglasila je Božić.

Gradska većnica Adriana Anastasov je naglasila da se, po najnovijem izveštaju Svetske turističke organizacije,  Srbija nalazi u samom vrhu po oporavku turizma uprkos svim izazovima. To se svakako odnosi i na Grad Niš, za koji je rekla da ima impozantne rezultate u odnosu na 2019.godinu.

„Zadovoljni smo rezultatima postignutim u turizmu i možemo da se pohvalimo rekordnim brojem turista u poslednjih 20 godina. Potrebno  je još mnogo rada i truda da bi Niš bio još posećeniji. Za narednu godinu planiramo nove programe, jer upravo 2023.godine Niš obeležava tri veka Niške tvrđave, arheološko nalazište Medijana biće otvoreno do kraja godine, a imamo još mnogo toga da ponudimo“, kazala je Anastasov.

Adriana Anastasov

U ponudi turistima naći će se i vinski turizam u Nišu, a programi koji se pripremaju su više nego atraktivni za turiste koji će Niš moći da dožive poput Toskane zahvaljujući vinogorjima koji ga okružuju. Ovog puta predstavile su se tri, Vinaraja Malča, Vinarija 100 žena i Vinarija Izba čija su vina nagrađena na Sajmu vina zemalja otvorenog Balkana.

„Niške vinarije su zablistale na Sajmu otvorenog Balkana, a to znači da je niško vinogorje fantastično, a to je ovo ocenjivanje i pokazalo. Niške vinarije su zablistale ocenama koje su dobile od 25 svetskih ocenjivača. Niško vinogorje je nekada bilo ogromno i pre 40 godina je bilo 5.000 hektara pod vinogradima. Ovde se živelo za vino i živelo od vina i zato mogu slobodno da kažem da je Niš nova Toskana. Sazreva vreme kada će niški vinari to i opravdati“, naglasio je Bora Jović, predsednik Udruženja vinara i binogradara u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare