U Nišu se 50 mladih Romkinja i Roma prekvalifikovalo za nova zanimanja

 NIŠ

 Nakon uspešno završenih obuka, u Gradskoj kući svečano su uručeni sertifikati pripadncima romske nacionalnosti za prekvalifikaciji za profile kao što su maser, frizer, šminker. Sertifikate je polaznicima kursa uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je tom prilikom istakla da je ovo odličan primer kako se i kroz male projekte može  doprineti poboljšanju kompetencija, znanja, veština, dodatnom školovanju i sticanju bolje pozicije Roma koji će postati aktivni članovi društva. Obuke za 50 pripadnika romske zajednice realizovan je zahvaljujući lokalnom planu akcije i Udruženja Romacted.

 „Verujem da vam sertifikati koje danas dobijate puno znače a svi zajedno ćemo nastaviti da gradimo grad u kome živimo, da vi budete zadovoljni zbog sebe i vaših porodica ali i ostalih sugrađana jer, pre svega, mnogi od vas nisu mogli da dobiju posao sa diplomama koje već imaju, ali da će im nova zanimanja to omogućiti“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 Ona je dodala da je Grad iz budžeta za 2022.godinu izdvojio 10 miliona dinara za poboljšanje uslova života Roma u Nišu, između ostalog i određena sredstva  za prekvalifikacije onih ljudi koji su za to  zainteresovani.

 „Prekvalifikovano je njih 50 i želim im svu sreću, a neki od njih su već našli posao, jer su su sertifikati važeći i u inostranstvu. Sve ovo je bilo moguće zahvaljujući programu, lokalnom planu akcije i Romactedu kao organizaciji. Nadamo se da ćemo sve zahteve koje romska populacija ima moći u narednoj 2023.godini da realizujemo zajedno sa njima. Radi se pre svega o poboljšanju uslova života Roma koji žive u našem gradu“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

 Sotirovski  je podsetila da je Ministarstvo za manjiska prava dalo mogućnost Nišu da zaposli tri visokoobrazovana Roma.

„Oni su sada radnici gradskih uprava i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Vredni su, mladi i uspešni i jako nam je drago što možemo da iskoristimo njihovo znanje, energiju i potencijal koji imaju, posebno kada se radi o pisanju projekata ili saradnji sa nevladinim organizacijama van naše zemlje. Tu su pokazali izuzetnu spremnost za saradnju“, istakla je Sotirovski.

 Marija Usković, prekvalifikovala se za masera, jer je želela da stekne sertifikat koji će joj pomoći u daljem radu.

„Nadam se da ću da za godinu da otvorim svoj salon i radim ono što želim. Ova  sertifikat mi zbog toga puni znači“, kaže Marija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare