Prolećna škola prirodnih nauka

NIŠ

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu, i ove godine organizuje Prolećnu školu prirodnih nauka.  U Naučnom klubu i Parku znanja Regionalnog centra, od  9. do 13. maja organizuju se radionice iz  geografije, hemije, fizike, računarstva i biologije za učenike osnovnih i srednjih škola.                               

Cilj Prolećne škole je popularizacija nauke kroz učešće učenika niških osnovnih i srednjih škola u posebno osmišljenim radionicama.

                               

„Od danas je zvanično otvorena i izložba “Algoritmi od kuhinje do berze”, u saradnji sa CPNom iz Beograda koja se nalazi u holu centra, a povodom manifestacije “Maj mesec matematike 2022.”.Najzanimljiviji dani će biti četvrtak i petak. U petak će biti organizovan festival Škole na kojem će biti predstavljeni rezultati onoga što bude urađeno tokom nedelje, a u četrvtak će u parku biti radionica iz fizike sa tegovima. Osnovni cilj radionice je ukazivanje na praktičan značaj fizike merenjem sile koja se razvija prilikom podizanja tereta. Na ovaj način se povezuju fizička aktivnost, zdrav način života i fizika u jednu celinu. Predviđena je upotreba Drugog NJutnovog zakona, kao i pojašnjenje zahtevnog pojma inercijalnih sila na primeru rada akcelerometra u mobilnom telefonu“, objašnjava Danijela Marković, direktorka Regionalnog centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

                              Svaki dan tokom manifestacije biće posvećen jednom predmetu. Tako će u okviru dana geografije  učenici osnovnih  škola da se upoznaju sa pećinama, podzemnim prolazima i lavirintima, dok će se srednjoškolci baviti prirodnim nepogodama i promenjivoj ćudi prirode.

                         Rastvori i rastvorljivost-kvalitativne i kvantitativne karakteristike i ogledi iz hemije namenjeni su učenicima osnovnih škola.

                        Interaktivna radionica sa radom na računaru, nešto drugačija kornjača grafika, radionice sa učenicima osnovnih škola iz oblasti programiranja i vektorske grafike koje razvijaju veštine komunikacije, orijentacije i davanja instrukcija, kao i primenu poznavanja geometrije, teme su kojima će se baviti zaljubljenici u računarstvo.

                     Raznovrsnost ishrane u živom svetu je predavanje  za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare