Projekti za digitalizaciju

LESKOVAC-LEBANE


Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasledja i savremenog stvaralaštva, od  6 ustanova kulture sa teritorije Jablaničkog okruga, koje su aplicirale za sredstva, podržana samo Biblioteka ”Branko Radičević” u Lebanu.

 

Za projekat ”Digitalizacija i prezentacija zavičajne gradje”, lebanska biblioteka dobila je 55o.ooo dinara, što je za oko 2o posto manje od tražene sume. Komisija je kvalitetu projekta dana ocenu 4,53 – jednu od najvećih.

S druge strane, pet ustanova kulture sa teritorije grada Leskovca, nije dobilo finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja. Dom kulture ”Tihomir Rakić Veljko” iz Pečenjevca, apliciralo je za nabavku tehničkog uredjaja za unapredjenje digitalne tehnike, čuvanje i predstavljanje kulturnog nasledja i sticanje novih znanja. U obrazloženju komisije kaže se da projekat nije ispunio kriterijume, jer nije dobro formulisan, pa se funkcija opreme uprocesu digitalizacije ne može dobro sagledati.

Leskovački kulturni centar konkurisao je sa projektom ”Digitalna Vlasina- digitalizacija umetničke zbirke likovne kolonije ”Vlasina”, a odbijen je sa obrazloženjem da nije dovoljno usmeren ka obavljanju procesa digitalizacije, što se ogleda u koncipiranju budžeta za realizaciju aktivnosti.

Biblioteka ”Radoje Domanović” je aplicirala za sredstva za nabavku uredjaja  za digitalizaciju ”Bookeye”, ali je komisija projekat odbila jer ” uredjaj nije isplativ za planirani obim digitalizacije”.

”Izrada lokalne računarske mreže” je projekat kojim je konkurisao Istorijski arhiv. Projekat je nedovoljno usmeren ka obavljanju procesa digitalizacije i nije odgovorio na kriterijum, koji se odnosi na razradjenost i uskladjenost budžeta, napisala je komisija u obrazloženju.

Ni program digitalizacije najznačajnijih arheoloških zbirki Narodnog muzeja, poput onih koje se odnose na artefakte pronadjene na arheološkim nalazištima Caričin grad, Mala Košanica i Hisar , odnosno virtualizacije stalne postavke muzeja, nije dobio podršku Ministarstva kulture i informisanja i to, kako je saopštila komisija ”usled finansijskih limita na ovoj poziciji, iako je projekat delimično, ali manje od odobrenih, zadovoljio tražene kriterijume.

Na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasledja i savremenog stvaralaštva su, inače, pristigle 362 prijave, a odobreno je manje od petine – 61.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Leskovacka biblioteka
Leskovacka biblioteka
6 godine pre

Da li je zaposljavanje u leskovacku biblioteku u skladu sa zakonom. Tamo trpe zaposleni. Ima koga su primali bez odgovarajce strucne spreme. Opozicija je u pravu. Tamo kriju mnoge stvari. Direktorka da sacuva sebi mesto cesto uradi nesto sto nije po zakonu.

Sojic
Sojic
6 godine pre

Pored odbornika kojih ne interesuje digitalizacija,vec prelazak iz jedne u dr,partiju,dali za dobrobit gradjana,ili svog licnog,osta je nam da vidimo,medjutim jedan problem koji je na pomolu,u gradu,bas muci ljude koji su davali pozajmicu i sad neznaju kako to povratiti,neki su cak i nacelniku supa,zakucali na vrata za pomoc,ali tesko,inspektor koji je sad u penziji ,pokupio med i o povratku novca i ne misli,koliko daleko i o kojim parama je rec,evo prvi primer,prekinuto je i prijateljstvo sa vlasnikom baja kafa,i njemu je dug zasmetao,eto kako dodje i pronje nesto lepo,covek od zakona,