NUNS pozdravlja hapšenje napadača na novinare u Leskovcu

LESKOVAC

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja brzu reakciju policije u Leskovcu koja je samo par sati nakon fizičkog napada na ekipu TV „Prve“ uhapsila osumnjičenog za napad.

Kolege Danilo Mašojević i Vladeta Urošević imali su zakazan intervju sa gradonačelnikom Leskovca za uključenje u jutarnji program. Nakon što su stigli i parkirali se, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im preti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe. Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovek je izudarao snimatelja Uroševića i naneo mu lakše telesne povrede glave.

NUNS snažno osuđuje napad i podseća da svaki napad na novinara predstavlja napad na slobodu izražavanja. Udruženje je slučaj prijavilo tužilaštvu i očekuje da će biti efikasno procesuiran a napadač adekvatno kažnjen.

U NUNS–ovoj bazi podataka od početka 2018. godine ovo je drugi registrovani fizički napad na novinare dok je broj verbalnih pretnji i pritisaka mnogostruko veći i iznosi 29.  Upozoravamo da je ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare posledica negovanja politike nekažnjivosti napadača jer država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju posao u javnom interesu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare