Program revitalizacije seoskih zadruga kreće sa juga

NIŠ

Obnova i revatilizacija seoskog zadrugarstva kreće od danas i to iz Niša, rekao je danas,  prilikom boravka u ovom gradu,  ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Ovim  programom, koji je na jučerašnjoj sednici usvojila Vlada Srbije, planirano je osnivanje 500 zadruga u 500 srpskih sela. Program je predstavljen danas u Gradskoj kući u Nišu, na sastanku sa predstavnicima grada I  lokalnih samouprava okruga.

“  Ideja je da u naredne tri godine, počev od ove u 500 velikih sela osnujemo ili revitalizujemo 500 zadruga koje već postoje. Pokušaćemo ovog puta da izbegnemo veliku papirologiju , mnogo toga što zbunjuje običnog čoveka I što ga odvraća od akcije. Krajnje jednostavno, uz pomoć svih onih koji mogu da pomognu, lokalne samouprave, zadružnih saveza, omogućićemo da domaćini, vlasnici seoskih gazdinstava, poljoprivrednici, po najkraćoj proceduri da se udruže, kako kaže zakon više od njih pet, I formiraju zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge” rekao je Krkobabić.

Kako je Krkobabić najavio ovaj program kreće  s juga Srbije I biće obuhvaćena pet okruga južne I jugoistočne Srbije – Nišavski, Pirotski, Jablanički, Pčinjski I Toplički okruzi.

U tu svrhu Vlada je opredelila za to 200 miliona dinara.  Grad Niš će pomoći u ostvarivanju svih planova.

“Planira se podrška ili formiranje tridesetak novih zadruga koje će poboljšati položaj poljoprivrednika I doprineti ukupnom razvoju sela”, rekao je dnas Miloš Bandjur zamenik gradonačelnika Niša koji je istakao  da će “sledeće nedelje biti raspisan , kao da će lokalna samouprava pružiti svu neophodnu podršku za jačanje zadrugarstva u ovom delu naše zemlje. Bespovratna sredstva u iznosu 6 , 25 miliona dinara za novoosnovanu zadrugu I 12 ipo miliona dinara za obnovu postojeće zadruge namenjene su isključivo za tehniku i tehnologiju, kupovinu opreme , višegodišnje zasade, obnovu osnovnog stada, mehanizaciju I opremu koja će omogućiti veći stepen obrade a nikako ne za pokrivanje gubitaka I plaćanje dugovanja I kamata. Ulaganja u objekte biće u obavezi lokalnih samouprava.  

Cilj ovog programa je da se oživi selo, da se ljudi vrate selu  kako ne bi opusteli krajevi, I kako je potencirao, “ne bi došlo nekome na pamet da usele svoje stanovništvo” na teritorije za koje su krvavo odbranjene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare