Proglašeni najbolji na Festivalu scenskih minijatura

LESKOVAC

Tročlani žiri u sastavu: Angelina Lukić, glumica, urednik kretivnog programa Centra za kulturu Valjevo, Vesna Đorđević Mirković, glumica Narodnog pozorišta u Leskovcu i Bratislav Stanisavljević, umetnički direktor i koreograf ansambla narodnih igara i pesama „Abrašević“dodelio je prvu nagrada na trećem FAPOR-u za minijaturu „Autobiografija Nušić“ dečijeg centra u Zaječaru, drugu nagrada dobila je minijatura „Čistoća od zlata jabuka“ OŠ „Josif Kostić“ Leskovac, a treću „Sreća, sreća, radost!“ OŠ „Vasa Pelagić“ Leskovac.

Nagradu za glumu dobili su Anđelija Radosavljević za ulogu Baba Vračare u minijaturi „Uspavana lepotica“ OŠ „ Kosta Stamenković“ Leskovac, Gala Simonović za ulogu naratora u minijaturi „Čistoća od zlata jabuka“ OŠ „Josif Kostić“ Leskovac i Đorđija Ranđelović za ulogu naratora u minijaturi „Sving bajka“ OŠ „Branko Radičević“ iz Brestovca.

Nagrada za režiju dobila je Selena Ristić za minijaturu „Autobiografija Nušić“ dečijeg centra Zaječar, nagradu za koreografiju dobila je „Rajska ptica“ baletskog studija „Elena Pilipenko“ iz Niša.
Najbolji virtuelni prikaz imala je OŠ „Branko Radičević“ iz Brestovca za minijaturu „Najlepše mesto na svetu“, a najbolji kostim „Mirko i Slavko Brljavko“ OŠ „Josif Kostić“. „Valjevska mućkalica“ dramske radionice male pozorišne scene Valjevo je nagrađeno za najbolji scenski pokret, a nagrada za inovativnost dodeljena je OŠ „Vasa Pelagić“ iz Leskovca za „Sreća, sreća, radost!“
Dodeljene su i dve specijalne nagrade, minijaturi „Autobiografija Nušić“ dečijeg centra u Zaječaru za kolektivnu igru i minijaturi „Ne rugaj se!“ OŠ „Nada Purić“ u Valjevo za humanu poruku scenske minijature.

Dečiji Festival scenskih minijatura pokrenut sa ciljem da afirmiše i pokaže različite oblike scenskog stvaralaštva i scenskog izraza dece uzrasta od 5 do 15 godina održan je po treći put u Leskovačkom kulturnom centru. Dragana Nikolić, urednik dečijeg programa u LKC-u kaže da ono što ovaj festival čini jedinstvenim je to što se na njemu prikazuju kratke scenske forme, tačnije, verbalne i neverbalne scenske minijature kao što su dramoleti i igrokazi, ali i koreografski uobličena plesna ostvarenja i stilizovane narodne igre, performansi, pantomima, akrobatika, a sve u cilju da se pruži deci priliku da se kreativno izraze na sceni kroz igru, glumu i ples.
leskovca-fapor
Festival je svečano otvorio Robert Takarič, jedan od najnagrađivanijih i najčitanijih pisaca za decu mlađe generacije. Dobitnik je nagrada „Mali Princ“, „Dositejevo pero“, kao i nagrade „Neven“ za najbolju knjigu iz popularne nauke za decu za 2014/15 „Pametni detektivi otkrivaju istoriju“.U takmičarskom delu programa će učestvovalo je 20 dramskih i plesnih grupa sa svojim minijaturama iz Leskovca, Ohrida, Valjeva, Zajčara, Niša, Lebana, Predejena, Brestovca, Gornjeg Krajinca, Oraovice i Slavujevca.
Kao gosti nastupili su Dramska radionica „Mala pozorišna scena“ iz Valjeva, OŠ „Nada Purić“ iz Valjeva, Udruženje „Dečiji centar“ Zaječar i OŠ „Vančo Nikoleski“ iz Ohrida u Makedoniji. U pratećem delu programa organizovan je veći broj tematskih interaktivnih radionica

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare