Proglašeni Džedajski vitezovi

NIŠ

Udruženje Džedajski pokret svake godine prati i izabere nekoliko individua, koje su se svojim delima i zalaganjem istakle u nesebičnom pomaganju zajednici i time pokazale da su izašli iz komforne zone i prevazišli sopstvene granice.  

Tim ljudima Džedajski pokret dodeljuje medalju i priznanje Džedajski vitez, već četiri godine za redom.

Džedajski pokret daje ovo odlikovanje kako bi, sa jedne strane, verifikovao sve one koji rade na sebi i svojim potencijalima ali i sa druge strane, kako bi šira zajednica saznala kakvi sjajni ljudi žive među njima. Prepoznavši ove individue kao lidere i kao one koji će inspirisati druge da krenu njihovim putem – Džedajski pokret se na ovaj način i zahvaljuje tim istim ljudima.

Ove godine, čast ovakvog priznanja pripala je Meti Kamberiju, Milici Bugarin i Nenadu Stojanoviću.

Mladi niški pisac, Meti Kamberi, najmlađi je dobitnik nagrade Džedajskog viteza od kada se ova nagrada dodeljuje.  Kao devetnaestogodišnjak, Meti se otisnuo u svet književnosti, objavivši roman ’Grad bola’, u kome je pisao o svom teškom životu. Kao neko ko je prosio na ulici, promenio tri hraniteljske porodice i tek sa dvanaest godina naučio da čita i piše, Meti je prikazao neverovatan nivo zrelosti i samoprevazilaženja za njegov uzrast. U svom romanu, baveći se teškim temama iz sopstvenog života, šalje jedinstvenu poruku onih sa margine ali i onih koji su borci i veruju u to da su promene, itekako, moguće.  Zato je on, od ove godine, najmlađi nosilac nagrade Džedajski vitez.

Milica Bugarin je svojim dugogodišnjim zalaganjem zadužila mnogo majki u Nišu. Milici nije bilo teško da se suoči sa jednim od velikih pitanja modernog društva – roditeljstva, i da bude tu za sve mame koje imaju mnogobrojna pitanja kada se radi o odgajanju dece. Ona je takođe i osnivač udruženja Porodična filharmonija, koje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informisanja i edukacije roditelja i budućih roditelja o prirodnom i zdravom vaspitanju i negovanju dece od rođenja do zrelog doba. Pored ovoga, Milica se bavi humanitarnim radom, aktiviznom i unapređenjem lokalne zajednice – što je potpuno u skladu sa vrednostima Džedajskog pokreta i nagrade Džedajski vitez.

Kao neko ko već više od dvadeset godina deluje na unapređenje lokalne zajednice, pomaže razvoju ideja u Nišu, piše projekte, prikuplja sredstva i radi sa nefomalnim grupama – Nenad Stojanović je bez sumnje, poput Metija i Milice, zaslužio da dobije priznanje Džedajskog viteza. Nenad je i osnivač Centra za kreativno delovanje – Deli, a je angažovan je i u organizaciji Proaktiv. Nenad Stojanović je neko ko je, zbog svojih akcija, ostavlja neizbrisiv trag na lokalu. Vredi pomenuti da ga krase istovetne vizije kao i sam naš pokret, a to su želja da od naše sredine napravi mesto za nas kao i da inspiriše dobro u ljudima.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare