Proglašena vanredna situacija u Leskovcu zbog pandemije korone

LESKOVAC

Na današnjoj 41. sednici sednica Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka da se uvede vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, s obzirom da je prema oceni Zavoda za javno zdravlje Leskovac došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da je ocenjeno da postoji tendencija da iz nepovoljne pređe u vanrednu.

Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, pojasnila je da je preporuka za uvođenje vanredne situacije data na osnovu povećanja broja novoobolelih lica, broja pregleda u kovid ambulantama, broja pacijenata na hospitalnom lečenju, kao i na osnovu činjenice da postoji nepridržavanje mera lične zaštite i fizičke distance kod određenog procenta stanovništva što utiče na širenje infekcije.

„U periodu od 23.-29. novembra 1350 lica je pregledano u kovid-ambulantama, a broj novozaraženih lilca je 421. I broj hospitalizovanih pacijenata u kovid-bolnici je u porastu. U predškolskim i školskim ustanovama nema epidemijskog javljanja bolesti među decom i učenicima, ali se registruje porast obolevanja i u ovoj grupi. I dalje je u strukturi lica obolelih od kovid-19 na prvom mestu radno aktivno stanovništvo. I dalje su prisutni faktori kao što je nepridržavanje mera lične zaštite i fizičke distance određenog broja stanovništva koji utiču na širenje infekcije.“

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da uvođenjem vanredne situacije pokazujemo da je to najozbiljnije upozorenje svim građanima Leskovca da shvate težinu trenutne epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja naših zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

„Do sada su one uspevale da odgovore izazovima, ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75%. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema, zato je važno da poštujemo mere i pomognemo zdravstvenim radnicima, s obzirom da su to ljudi koji već osam meseci rade u izuzetno teškim uslovima, a životi svih nas su u njihovim rukama. Iako je Dom zdravlja prošle nedelje oformio i četvrtu Kovid ambulantu, zaposleni imaju mnogo posla jer broj pregleda u ovim ambulantama iz dana u dan raste i izvrši se skoro 300 pregleda dnevno.“

Cvetanović je izneo i podatak da Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemesečne zalihe kiseonika, dok se na nivou Srbije dnevno troše šestomesečne zalihe.

„Pre ovog talasa obezbeđen je rezervoar većeg kapaciteta, a ujedno su obezbeđena kiseonička mesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odeljenju.“

: Gradski štab za vanredne situacije doneo je sledeće mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid19:

1.Staviti u funkciju resurse grada Leskovca, organizacija i institucija u cilju suzbijanja širenja epidemije kovid19.

  1. Rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Vlade Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca.
  2. Pojačati kontrolu sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada Leskovca.
  3. Poštovanje propisanih mera u gradskom saobraćaju i pooštrena higijena i dezinfekcija vozila.
  4. U gradskom prevozu povećati broj vozila u vreme najveće frekvencije putnika.
  5. Obavezno poštovanje propisanih mera u organizovanom prevozu radnika pojedinih kolektiva uz pooštrenu higijenu i dezinfekciju vozila.
  6. Rigorozna kontrola poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima.
  7. U svim ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnikih bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu.
  8. Pojačati dezinfekciju javnih površina.
  9. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno deziinfekciju rukohvata.
Prati
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 mesec pre

– Da li je trebalo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji grada Leskovca? Naravno DA!

– Da li su mere koje su usvojene, baš one mere koje je trebalo usvojiti? Naravno NE!

Pa te usvojene mere su morale biti primenjivane i bez vanredne situacije! One zapravo predstavljaju samokritiku samih nosilaca vlasti i njihovo priznanje da do sada nisu radili svoj posao.

Republička i gradske i opštinske vlasti širom Srbije, su sistem spojenih sudova kojim cirkuliše isključivo nekompetentnost, javašluk i kriminal. I to je sada i više nego očigledno.

Znamo te ko zlu paru
Znamo te ko zlu paru
1 mesec pre
Odgovori  Djura Leskovac

Da li ti shvataš da se veċini čitalaca ….e za tvoje populističko mišljenje o vanrednim merama i lažnoj brizi za sugrađane?
Da li ti shvataś da se građanima posle svega ovoga …e i za Vučiċevo mišljenje, a ti očekuješ da se svi oduševimo “mišljenjem” jednog patetičnog lokalnog isfrustriranog anonimusa?

Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 mesec pre

🙂

Nina
Nina
1 mesec pre

Neka pre svega neko od njih ode u Kovid ambulantu i vidi kako se postuju mere,a i kako izgleda organizacija rada.Jedan salter i 10 kvadrata,a 20 pacijenta.Na stotine paacijenta ceka u redu 4 sati da preda knjizicu,a jos 5 da zavrsi pregled,overe i testiranje(sve na istom salteru uz novo cekanje).Da li ce se neko setiti da pokupi knjizice proziva po spisku i slobodi ljude od cekanja u redu na -5.Posebna je prica i sramota da u hodniku za cekanje na pregled nama grejanja.

Miki
Miki
1 mesec pre

Zar stambene zgrade imaju zajedničke prostorije? Naša nema. Valjda tako treba. Bitno je da plaćamo platu i doprinose upravniku. Koga je briga za ostalo, kao za poštovanje drugih zakona.
Ovo nam je dala politika ove vlasti. Mislite o tome.

Zoki
Zoki
1 mesec pre

Valda tačka 2 pa tačka 1. Ma ionako ne verujem da znaju šta su mere vlade od A do Š !