Proglašena epidemija gripa u Jablaničkom okrugu

LESKOVAC

Zavod za javno zdravlje Leskovac  (ZZJZ) prijavio je juče  epedemiju gripa na području Jablaničkog okruga.

 

Epidemiolog dr Jadranka Krasić kaže da je epidemija  prijavljena na osnovu povećanja broja obolelih u prvoj nedelji januara 2017. godine, kada je obolelo 1.477 osoba, što je znatno više u odnosu na poslednju nedelju decembra, kada je obolelo 229 osoba, dok je prve nedelje januara 2016. broj oboleklih bio 128.

“Na osnovu ovoga prijavili smo epidemiju, labolatorijski je potvrđeno da se radi o virusu gripa. Intenzitet epidemije je srednji, a trend rastući” , objašnjava Krasić.

Najveći broj obolelih je uzrasta predškolske i školske dece, od 0 do 4 i od 5 do 14 godina.

U uzrastu do četvrte godine incidenca (broj novoobolelih) je 1.712, a u uzrastu od 5 do 14 godine incidenca je 975.

Zbog otga su školskim upravama i predškolskim ustanovama prosleđene proporuke o merama koje treba preduzeti u slučaju proglašenja epidemije.

Epidemija se pojavila na području svih opština Jablaničkog okruga, ali je najveći broj obolelih registrovan na području grada Leskovca – 866.

Inače, ZZJZ je prosledio uzorke insitutu „Batut“ koji je potvrdio prisustvo gripa tipa B, koji daje nešto blažu kliničku sliku. Za januar će uzorak ponovo biti prosleđen institutu, i očekuje se da će biti izolovan i virus tipa A, kaže Jadranka Krasić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare