Profesor dr Milorad Jerkan, dobitnik zlatne medalje za izuzetne zasluge: Nagrada koja obavezuje

NIŠ

“Nagrada koju mi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio na Dan državnosti velika je satisfakcija za mene, a posebno iz razloga  jer me  je za ovo priznanje predložio sam  ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koji je  uzeo u obzir  rad Doma zdravlja u poslednjih nekoliko godina, a posebno za vreme kovida”, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu. On je ukazom predsednika Aleksandra Vučića odlikovan Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid 19.  Dom zdravlja je, podsećanja radi, dobitnik i ovogodišnje najznačajnije nagrade koju dodeljuje Grad Niš „11.januar“. 

                 „Odlikovanje je namenjeno svim radnicima  Doma zdravlja Niš, zato što su oni  12 meseci zajedno sa mnom mukotrpno radili. Uspeli smo mnogo puta da sprečimo da dođe do mnogo teže situacije nego što je bila i koja je mogla da  se desi u našem gradu. Uspeli smo da mnoge ljude spasimo, da stvorimo stabilnost i sigurnost među našim sugrađanima. Posebno smo sa vakcinacijom postigli maksimum i bili jedan od najboljih gradova u Srbiji prema  broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika. I danas smo to“, sa ponosom ističe profesor dr Milorad Jerkan.

                 I još jednom ističe da je nagrada koja je njemu uručena nagrada svih radnika Doma zdravlja Niš  počev od njega samog do  higijeničara.

                 „Ova nagrada pripada i lekarima  i sestrama i vozačima i tehničkom osoblju. Ja sam samo personifikacija kao direktor. Možda se u tom trenutku i smatralo da treba da  dobijem tu nagradu i ja se zahvaljujem, ali opet kažem, da pored nagrade  „11.januar“ Grada Niša, koju je  dobio Dom zdravlja i ova nagrada koju sam ja dobio od predsednika države Aleksandra Vučića,  koga izuzetno poštujem i cenim, pripada svim radnicima zdravstvene ustanove na čijem sam čelu“, naglašava Jerkan.

                Kao i svaka, i ova nagrada čoveka čini ponosnim, ali je istovremeno i obavezujuća. Primiti ovako veliko priznanje znači da, i  kada prođe korona, Dom zdravlja nastavi jednako dobro da radi kao i sada.

                „Mislim da je i ova nagrada kao i nagrada „11.januar“  posledica jednog dužeg perioda od nekih pet do šest godina rada u preventivnoj zaštiti naših sugrađana. Moja osnovna intencija je bila tada, a i sada je, lepo je dobiti nagradu, ali uvek treba raditi na tome da se radi još bolje jer uvek ima mesta za to. Da se nešto  bolje organizuje, da se nešto inovira, da se pomogne  sugrađanima koji u ovom trenutku još nemaju sekundarni nivo zdravstvene zaštite“, ističe profesor dr Milorad Jerkan.

                 Osvrnuo se i na zakonske promene u zdravstvu koje se pripremaju.

              „ Sada predstoji period zakonskih promena u zdravstvu koje moramo  maksimalno da podržimo. Doći će do spajanja bolnica  i Domova zdravlja, gde će se neke strukture ukrupnjavati baš iz razloga da Domovi  zdravlja preuzmu svu odgovornost za primarno sekundarni nivo zdravstvene zaštite, dok će klinički centri, odnosno tercijalni nivo, preuzeti najteže  pacijente. Tako ćemo i zakonski smanjiti troškove u zdravstvenim ustanovama jer mi već radimo  posao sekundarnog nivoa. Naše pacijente ne šaljemo kod interniste, jer ih imamo 9, a imamo i 7 očnih lekara,  7 otorinolaringologa , 4 psihijatra… Najveći smo Dom zdravlja i imamo  preko 4000 lekara i mi to sebi možemo da priuštimo, ali ima i manjih domova zdavlja koji to ne mogu, a u sklopu imaju i dom zdravlja i bolnicu. Njihovim spajanjem dobiće se na velikoj uštedi, jer će ti ljudi moći da rade i na jednom i na drugom mestu“, objašnjava dr Milorad Jerkan.

                    Suštinski, Zakon je veoma dobar, a njegovo usavršavanje i dorađivanje trajaće  do 2035.godine.  Javna rasprava će trajati 15 godina kako bi se našlo najbolje rešenje, ističe Jerkan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare