Počeli radovi na arheološkom nalazištu “Mediana”

NIŠ     

“Ako svi radovi budu tekli po planu, arheološko nalazište Mediana biće, posle 12 godina, otvoreno juna. Za mnoge posetioce Niša je nelogično da jedan takav istorijski spomenik ne radi više od jedne decenije, a čak  i dok je radila, posetioci nisu mogli da vide mozaike jer su bili prekriveni. Sada kada krene rekonstrukcija muzejske zgrade, kada  posle toga mozaici budu otkriveni, kada se naprave pešačke staze gde posetioci  mogu  da prođu a da ništa ne oštete i vide šta to Mediana  pruža, to znači da će, konačno, i ovaj problem biti rešen”, ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

      Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu, dodaje da su radovi  na Mediani već počeli. Finansira ih Ministarstvo za kuturu preko programa Gradovi u fokusu. Program je pokrenut 2008.godine. Na projektu je prvo radio Republički zavod, a od 2018.godine Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

     „Što se tiče uslova  koje je dao Republički zavod za zaštitu spomenika, da bi se otvorio projekat vezan za Medianu, ispunjeni su, a radi se o dva potprojekta glavnog projekata Gradovi u fokusu, koje  finansira Ministarstvo kulture. Jedan projekat je rekonstrukacija zgrade muzeja, koja se nalazi ispod  krovne konstrukcije na Mediani i taj projekat je  započet. Radnici se već nalaze na nalazištu. Dinamika radova je sagledana, a rok za završetak je 60 dana i ne bi trebalo da bude kašnjenja. Sledeći deo projekta je turistička prezentacija. Za ovaj projekat čekamo saglasnost Ministarstva za građevinu čija nam je saglasnost potrebna za sve što se radi na Mediani obzirom da je u pitanju arheološki park od izuzetnog značaja na nivou Republike“, kaže Adriana Anastasov.

     Turistička prezentacija podrazumeva staze unutar i van  krovne konstrukcije, ograde,  zaštitna stakla. Sve što  podrazumeva najbolju zaštitu svega unutar Mediane, ali pod uslovom da bude dostupno najširoj javnosti.

Adriana Anastasov

     „Svi ovi radovi se izvode uporedo. Nećemo čekati da se završi prvi kako bi počeo drugi projekat. Onog trenutka kada dobijemo odobrenje ministarstva, kreće se sa radovima. U međuvremenu, zajedno sa gradskim javnim preduzećima, rešavamo osvetljenje i uređenje šetačkih staza, u čemu nam pomžu JKP „Mediana“ i „Parking servis“ kao i „Naisus“. Radove redovno prate i predstavnici lokalne samouprave, zajedno sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, jer nam je u interesu da Mediana bude što pre otvorena“, kaže Anastasov.

       Naglašava da je arheološko nalazište Mediana od posebnog značaja za Republiku, pa će se dalji radovi obavljati preko projektnog finansiranja u saradnji sa resornim ministarstvom.

       „Kada sve bude završeno, Mediana  će za turiste biti otvorena najmanje 9 meseci godišnje, jer u zimskim  mesecima mozaici moraju da budu zaštićeni“, kaže Anastasov.

       Dodaje da objekat neće raditi tokom noći, jer nema osvetljenja u krovnoj konstrukciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare