Problemi sa Toplanom nisu rešeni

NIŠ

U Nišu je formirana Radna grupa za pripremu Nacrta predloga Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijoom u kojoj nema predstavnika Udruženja pokreta slobodnih stanara čime se jasno pokazuje kakav je stav rukovodsta Grada prema ovom Udruženju  njihovim pravima  zahtevima – rekao je danas  na konferenciji za novinare u Medija ereform centru Milosav Jukić iz UPSS-a.

Iz Udruženja insistiraju, kao i na svim dosadašnjim protestima i okupljanjima koji su bili redovni naročito poslednjih meseci,  na potpisivanje ugovora sa svakom potrošačem ponaosob, što je Toplana i bila u zakonskoj obavezi da učini do kraja decembra prošle godine, a to još uvek nije učinila.

Ovo je bila jedna ali ne i jedina zamerka izrečena na račun Toplane i argumentovana odredbama važećih zakona i propisa. Nemogućnost da se korisnici isključe sa centralnog grejanje bez obavezne mesečne nadoknade,  posedovanje ključeva podstanica u zgradama od strane Toplane, plaćanje računa za isporučenu energije preko “Objedinjene naplate”, potencirane su kao ključne nepravilnosti kojima se krše važeći propisi i koji mora da se promene.

Milosav Jukić iz UPSS-a, ističe kako je veoma važno da korisnici grejanja mogu kada god požele da se isključe sa grejanja a da za to ne moraju da plaćaju svakog meseca trećinu fiksnog dela mesečnog računa, kakva je trenutna praksa.

“Mi nismo za isključenje sa grejanja. Naprotiv. Međutim, pravo kupca na “neću” je jedino pravo koje reguliše cenu, i pravo na “neću” je jedini uslov da proizvođač racionalizuje svoje troškove I da da korektnu ponudu. Kupac  zna – ili mu je skupo ili mu nije skupo. Bitno je da kupac može da se isključi i da na taj način i preduzeće može da formira adekvatnu cenu. Mi smo imali objašnjenja direktora Toplane da nas komšije greju, da cevi prolaze, a to ne može tako – kazao je Jukić.

On navodi i da kupac, prema Zakonu, može da otkaže ugovor ako Toplana promeni cenu, ali i da je Toplana dužna da najmanje 30 dana pre promene cene, o tome obavesti potrošače.

Jedan od ključnih problema je činjenica da  Toplana  ima ključeve za podstanice u stambenim zgradama, čime je, smatra Jukić , preuzela kontrolou nad imovinom stanara u stambenim jedinacama.

“Bilo šta Toplana da traži u zgradi, to je ulazak u privatni prostor”   – kazao je Jukić.

Prema Zakonu  snabdevač toplotnom energijom dužan je da očita, dostavi račun i naplati električnu energiju. To pravo ne može da ustupi jer je to na štetu potrošača, s obzirom da se nepotrebno uvećavaju troškovi. Objedinjena naplata nema pravo da naplaćuje toplotnu energiju.

“Objedinjena naplata  mora da ponudi ugovor kupcu, da u ime Toplane naplaćuje račune. Ne može Toplana sa Objedinjenom naplatom da sklopi ugovor” rekao je je Jukić i dodao “Toplana može samo da naplati potrošenu energiju, nikakve dodatne troškove. Sve što mora da uđe u račun, mora da stoji u ugovoru, a krajnji kupac odlučuje da li će platiti to ili neć”, rekao je Milosav Jukić, predstavnik UPSS-a.

Iz UPSS-a takođe kažu da je neophodno da se potrošaču omogući da se snabde toplotnom energijom po svojoj potrebi “

“Potrošač je prepušten volji monopoliste, Toplane , koja je I proizvođač I distributer I predajnik toplote. U takvoj situaciji korisnik je u jako nezavidnom položaju” , rakao je Miroslav Cvetković, koji je govorio o tehničkoj neusklađenosti sistema proizvodnje I distribucje toplotne energije, objektvnim problemima, razlozima koji dovode do havarija i povećanih troškova.

Suština je u tome da je korisnik onemogućen da koristi onoliko energije koliko mu je potrebno, zaključio je  Miroslav Cvetković iz UPSS-a. .

“Ovaj monopolski odnos Toplane prema korisniicima će dovesti da  krene još veći talas zahteva za isključenjem, koje se nikome ne može uskratiti”, rekao je  Cvetković.

Veliki broj korisnika najavilo isključenje sa daljinskog grejanja, a cilj Radne grupe je da im se  onemogući daljinsko isključenje, rekao je danas na konferenciji  Đokica Jovanović iz UPSS-a.

Udruženje pokreta slobodnih stanara predlaže da proizvođač toplotne energije pokuša da se ponaša tržišno i da na taj način spreči isključenja i privuče nove korisnike. Kako kažu, racionalizacijom svoje potrošnje i nabavke dolazi se do cene toplotne energije koja sprečava isključenje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare