Privredna i kulturna saradnja u fokusu

NIŠ

Privredna saradnja, saradnja na polju kulture, zajedničko obeležabanje 20 godina postojanja Kulturnog centra Republike Francuske u Nišu, samo je deo tema o kojima je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom koji je sada prvi put u poseti Nišu u kome je proveo tri dana.Prema rečima njegove ekselencije ambasdora Francuske, preduzeća iz ove zemlje pokazuju veliko interesovanje za Grad Niš i ovaj region.

                      „Danas su u Nišu prisutna važna francuska preduzeća, posebno mislim na firmu koja je prisutna u Nišu u sektoru železničke opreme ali i na  našu veliku investiciju i Tigar Tyres koja je  deo Mišelinove grupe i koja je naš glavni industrijski investitor u Srbiji. Sa gradonačelnicom smo razgovarali i o drugim projektima koji bi mogli biti realizovani u Nišu. Bilateralne razmene između Srbije i Francuske u ekonomskom smislu napreduju. Prošle godine su zabeležile rast od 14 posto u odnosu na 2020.godinu. Danas fancuske investicije u Srbiji dostižu iznos od 1,2 milijarde evra. Francuska preduzeća su zainteresovana da ojačaju svoje prisustvo ovde. Sada imamo 120 francuskih preduzeća koja zapošljavaju više od 12.000 ljudi. Šesti smo investitor u Srbiji“, kazao je ambasador francuske Pjer Košar.

                      Kada se radi o Nišu francuska preduzeća su zainteresovana za velike infrastrukturne projekte.

                        „Sa gradonačelnicom smo razgovarali o projektima vezanim za preradu otpadnih voda, otpada ali i za urbanu mobilnost. Francuska agencija za razvoj se interesuje za učešće projektima u Nišu, ali je njen fokus vezan za projekte koji su na liniji Zelene agende i onoga što Srbija čini u tom pogledu kako bi se pridružila evropskim standardima“, kazao je Košar i dodao da je u planu organizovanje seminara eko opština sledeće godine u Nišu.

                        Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski se osvrnula na dosadašnju saradnju Niša i Francuske ali je istakla i da je Grad Niš spreman da otvori vrata francuskim privrednicima.

                         „Važna tema za nas je i mogućnost da otvorimo  Aerodrom Konstantin Veliki i ka Francuskoj, da kompanije koje  posluju sa sedištem u Francuskoj budu deo naše niške priče a za to ima više razloga, ne samo zbog privrednika koji posluju u našem regionu već i zbog naše velike dijaspore koja živi u Francuskoj“, istakla je Sotirovski.

                        Osvrnula se i na saradnju u oblasti kulture i obrazovanja.

                      „Naša saradnja na polju kulture traje već 20 godina.Iduće godine zajedno ćemo obeležiti 20 godina postojanja francuskog Kulturnog centra u Nišu.Motivacija roditelja i učenika  da se odluče za francuski kao drugi jezik u školi je zajednički zadatak i Grada  i francuske ambasade i na tome ćemo  raditi. Posebno smo pomosni što smo svi zajedno uspeli da na Filozofskom fakultetu u Nišu otvorimo katedru za francuski jezik i književnost“, kazala je Sotirovski.

                    Sastanku gradonačelnice Niša sa francuskim ambasadorom prisustvovali su i Aleksandar Milićević, predsednik Regionalne privredne komore Niš kao i Dragan Stokić, predsednik Francisko-srpske privredne komore.

                      „Danas  ćemo u Naučno tehnološkom parku Niš da upriličimo susret domaćih privrednika i predstavnika Francusko-srpske privredne komore ali i da demonstriramo ono što se događa u našem gradu. Grad Niš je grad sa izuzetno velikom tehnološkom baštinom koja je zbog svega što nam se dešavalo u jednom trenutku zaustavljena, a sada se polako vraćamo na stare staze. Saradnja između  francuske i privrede jugoistočne Srbije na solidnom nivou zahvaljujući preduzećima koja međusobno sarađaju. Radićemo na tome da se ti odnosi razvijaju a potancijala za to ima“, kazao je Milićević.

                     Prema rečima Dragana Stokića  u Nišu se danas odvija o događaj „Bonžur Niš“ i ovo je  treći grad u Srbiji  koji se obilazi u okviru inicijative „Bonžur Srbijo“ koja se organizuje u saradnji sa ekonomskim odeljenjem francuske amabasade.

                     „Naša osnovna misija u Srbiji je unapređenje bilateralne ekonomske saradnje i trgovinske razmene između naše zemlje  i Francuske i to na bazi partnerstva koje naša komora ima sa Francuskom državnom agencijom za izvoz i internacionalizaciju poslovanja francuskih preduzeća. Naša komora je u obavezi da svakoj francuskoj firmi koja je zainteresovana za poslovanje  u Srbiji, za pronalažanje poslovnih partnera, pruži maksimalnu podršku. Sve sa ciljem povećanja obima francuskih investicija u Srbiji i otvaranja novih radnih mesta“, istako je Dragan Stokić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare