Niš obeležava gradsku slavu, Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

NIŠ

 Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a Niš taj dan slavi kao gradsku slavu koju će obeležiti naučnim skupom vizantologa „Niš i Vizantija“, sa temom „ Vizantija-tradicija i savremenost“ koji će svečano biti otvoren na Univerzitetu u Nišu u 17,30 sati.

       Obeležavanje gradske slave počinje  Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a služiće je episkop niški Arsenije.

       Gradska slava biće obeležena i u GO Medijana. U 10 sati je planirano otvaranje izložbe  Učeničke zadruge OŠ „Nadežda Petrović“ u Sićevu u parku Sveti Sava.

       Promenadni nastup Vojnog orkestra Niš Kopnene vojske planiran je za 12 sati u Obrenovićevoj ulici. U isto vreme počinje i dečija radionica u Narodnom muzeju Niš „Antički Naisus kroz svakodnevni život ljudi“. U OŠ „Car Konstantin“ održaće se u 13 sati Svečana akademija  povodom 60 godina od osnivanja škole.

      Danas se gradska slava obeležava i u GO Crveni Krst nizom manifestacija koje se održavaju u niškoj Tvrđavi od 13,30 do 16 sati.

      Gradska opština Palilula za gradsku slavu organizuje tradicionalnu manifestaciju Palilulsko veče koju Nišlije uvek sa nestrpljenjem očekuju. Manifestacija počinje u 18 i trajaće do 22.30 sati. Pripremljen je bogat kulturno umetnički i sportski program.

      Svečana akademija povodom gradske slave održaće se u Svetosavskom domu sa početkom u 19 sati.

      Rimski car Konstantin Veliki rođen je 27. februara 272. godine u Naisu, današnjem Nišu.

     Njegove odluke sudbonosno su uticale na istoriju sveta – on je priznao hrišćanstvo, što je presudno doprinelo da postane vodeća monoteistička religija i osnovao je Konstantinopolj, grad ravan Rimu, čime je osigurao da Rimsko carstvo opstane dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku.

    Obeleževanje slave započelo je sinoć večernjim bogosluženjem nakon koje je održano carsko veće, a potom i svečana slavska litija.

        Gradska slava u Nišu obeležena je svečanim prijemom za delegacije iz Bugarske, Grčke, Crne Gore, Republike Srpske i predstavnike svih institucija i preduzeća u Nišu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je čestitala svim građanima slavu i pozvala ih da učestvuju u svim manifestacijama koje se ove godine organizuju na raznim lokacijama na području svih pet opština.

     „Gradska slava je prilika da se okupimo i promovišemo sabornost, jedinstvo, tradiciju, solidarnost. Slava je prilika da se još jednom podsetimo ko smo, da slavimo pretke, posvećeni sadašnjosti i zagledani u budućnost i razvoj našeg Niša. Vremena nisu laka, ali tamo gde postoji problem, postoji i rešenje. Razumevanjem i čuvanjem našeg grada možemo da stvorimo mesto koje je još bolje za život i ostanak potomaka pod niškim nebom“, poručila je gradonačelnica Sotirovski sugrađanima čestitajući im slavu Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu.

      Dodala je  da joj je drago što su Grad Niš udostojile svojim dolaskom sve zvanice.

      „Tu su predsednici skupština iz regiona od Sarajeva, Banja Luke i gradova iz Grčke, Crne Gore, Bugarske. To pokazuje da smo u dane slave svi spremni i za sabornost i za  negovanje tradicije i za jedninstvo nas ovde koji živimo u ovom delu Srbije i u ovom delu Evrope.Ovo je trenutak da se prisetimo i šta hrišćanstvo znači i koliko nam je dobro donelo. Svima nama zajedno želim puno zdravlja i uspeha u poslu, a gradu da nam bude još lepši jer to zaslužujemo“, poručila je gradonačelnica Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare