Prisustvo specijalnih vojnih i policijskih jednica ostaje problem na jugu Srbije

 

BUJANOVAC

Odbor za ljudska prava održao je  8 septembra 2016,  tribinu vezanu za stanje i izazove  bezbednosti na jugu Srbije, na kojoj su  prisustvovali predstavnici institucija, politickih stranaka, medija i civilnog sektora.

 

Prisutni na tribini su ukazali na aktuelne probleme vezane za prisustvo specijalnih vojnih i policijskih jedinica kao i na cinjenicu da su oni tu, iako je proslo 15 godina od  pocetka procesa mira na jugu Srbije,  nakon  potpisivanja Sporazuma za prekid oruzanog sukuba u ovom regionu.  Prisutni su kritikovali nedeostatak komunikacije i transparentnost drzavnih struktura bezbednosti.

 

Uvažavajuci činjenicu da strukture bezbednosti ne maltretiraju stanovnistvo kao sto je bilo pre, ucesnici tribine su istakli da nisu reseni slucajevi gde su gradjani albanske nacionalnosti nestali u nejasnim okolnostima u ovom regijonu,  sto se ponovilo sa slucajem kada je nestao gradjanin iz Velikog Trnovca, za kojeg policijski i sudski organi ne daju dovoljno informacija.

 

Osim predstavnika Koordionacionog tela za opstine Presevo, Bujanovac i Medvedja, koji su bili prisutni na tribini, ostali predstavnici drzavnih struktura bezbednosti nisu se odazivali pozivu da zajedno diskutuju sa institucionalnim predstavnicima u lokalu, narocito sa predstavnicima mesnih zajednica koji su se pojavili na tribini.

 

Tribina sa temom “Stanje i izazovi bezbednosti na jugu Srbije”,sprovedena je u okviru projekta “Jacanje stabilnosti na jugu Srbije kroz integraciju albanske nacionalne manjine”, koji se finansira uz pomoc Ministarstva spoljnih poslova Svajcarske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare