Disić: Simpo još radi

VRANJE

Uverili ste se da „Simpo“ radi, rekao je danas novinarima, nakon obilaska pogona fabrike nameštaja ove kompanije generalni direktor Sladjan Disić.

„ Simpo radi onoliko koliko nađe poslova na tržištu, obezbedi sigurnost naplate tih poslova i sigurnost da može da ispoštuje ugovorene rogove. Simpo radi kao i svi ostali privrednici u dosta teškom okruženju i teškim uslovima privređivanja, koji nisu teški samo kod nas u Srbiji, nego i u svim zemljama bivše Jugoslavije i Evrope, pa i sveta“, rekao je Disić i ocenio da „događanja na Bliskom i Srednjem istoku itekako utiču i na odvijanje privrednih aktivnosti u Evropi uključujući i Srbiju i Simpo u okviru te privrede“.

U Srbiji treba mnogo napora, visprenosti i odgovornosti ljudi koji rade na plasmanu nameštaja da bi pronašli tržište i kupce koji su sigurni i u davanju nalaga i plaćanju preuzete robe, rekao je Disic i dodao da je „što je teža situacija, sve više se pojavljuje konkurencija“ što, kaže ,  malo paradoksalno zvuči, ali je tako“.

„ U Srbiji trenutno ima 678 registrovanih proizvođača nameštaja, a ima bar još toliko neregistrovanih. U industriji nameštaja trenutno radi 13.000 radnika, a ako posmatramo ukupno drvno-prerađivačku industriju,  2182 firme trenutno egzistira u Srbiji“, objasnio je Disić.

simpo-5 simpo-4 simpo-3

Konkurencija je ozbiljna, ne može se podcenjivati ni jedan proizvođač nameštaja, ali bolje je imati zdravu tržišnu utakmicu, nego nemati konkurenciju, jer u dobroj utakmici najbolji isplivaju na površinu, smatra Disić.

„Mi se ne bojimo konkurencije, ali svaku konkurenciju, svakog proizvođača, svakog trgovca i svakog distributera poštujemo. U takvim okolonostima Simpo je u ovoj godini ostvario dosta dobre rezultate“, oceno je Disić.

 

REZULTATI

„Za osam meseci ove godine Simpo ima  realizaciju od 19 miliona evra po raznim kanalima prodaje i to je 19,1% više nego što smo ostvarili u istom periodu prošle godine. Na inostrano tržište plasirana je roba u vrednosti od 11 miliona evra, preko kanala veleprodaje na domaćem tržištu Srbije 2,7 miliona, preko maloprodajnih objekata 4,3 miliona i milion evra preko ostalih kanala. U skladu sa takvom realizacijom je organizovana proizvodnja i ukupno ostvarena proizvodnja u ostvarenom periodu je 18,6 miliona evra, što je na nivou grupe gledano 7,5% više u odnosu na isti period prošle godine. Što se matične firme tiče, proizvodnja je veća za 30,5 % i najbolje rezultate u proizvodnom smislu ostvarila je fabrika tapetarskih proizvoda koja ima povećanje povećanje od 30,2%, fabrika nameštaja 30,2% i fabrika dušeka 16%: I ono što će, možda, pomalo čudno zvučati je da smo u avgustu imali najbolje rezultate i u proizvodnji i u plasmanu od dana kad smo ponovo krenuli da radimo, dakle od 12. januara 2015. godine. Ti rezultati kreću u povećanju od 40, pa čak i do 140 % u pojedinim oblastima“, izneo je podatke iz poslovanja Disić.

simpo-2 simpo-1 simpo

„Uporedo sa takvom realizacijom i proizvodnjom išla je i isplata zarada radnicima. Oni su trenutbno u proseku na 31.000 dinara na mesečnom nivou i mi smo od početka rada uspeli da isplatimo 16 mesečnih zarada, dakle, ukupno je isplaćeno 823 miliona dinara ili nekih 6,7 miliona evra. U istom periodu uspeli smo da isplatimo i zaostale reprogramirane zarade radnicima koji su ranije bili zaposleni, otišli i uzeli socijalni program, deset polumesečnih rata u iznosu od 150 miliona dinara i preko raznih izvršnih rešenja, sudskih taksi i advokatskih taksi za tužbe radnika 95 miliona, dakle dva miliona evra plus ovih 6,7, ukupno za zarade smo u posmatranom periodu platili 8,7 miliona evra”, rekao je Disić I dodao da “što se samih zarada tiče, one su sada, uslovno rečeno redovne, ako izuzmemo da se kasni sa zaradama iz ranijih perioda. Isplaćuju se 12. i 26. u mesecu u proseku”.

Po ovim rezultatima može da se izvede zaključak da Simpo staje na zdrave noge, da Simpo uspeva da redovno izmiruje tekuće zarade, da ih izmiruje sa porezima doprinosima, da ima overene zdravstvene knjižice za sve zaposlene, da ne overava nijedna institucija nego na osnovu izvršenih plaćenja, da redovno izmirujemo troškove električne energije, goriva, obaveze prema lokalnoj samoupravi, rekao je Disić.

DUGOVANJA

 

“Do pre par dana loklanoj samoupravi grada Vranja smo platili 140 miliona dinara i mi smo, verovatno, jedna od nekoliko firmi”, rekao je Disić.

 

Imamo obaveze iz ranijih perioda prema javnim preduzećima, prema Vodovodu, Komradu, Novom domu koje su reprogramirane i mi nastojimo uz izvesna kašnjenja da te tekuće obaveze izmirujemo redovno, ali i reprogramirane delimično i to izmirujemo redovno, objasnio je Disić.

“ Uspeli smo i da druge nagomilane obaveze raznim finansijskim transakcijama vratimo, da smanjimo kreditna zaduženja kod poslovnih banaka vraćanjem jednog dela kredita i drugim delom reprogramom sa odgovarajućim brojem banaka na duži vremenski period, a taj ugovoreni period je osam godina otplatni rok i dve godine grejs period. Na taj način smo uspeli da tekuće poslovanje rasteretimo dok se ne obezbede maksimalni poslovi za maksimalno upošljenje kapaciteta u svim fabrikama i dok ne dođemo u situaciju da imamo znatno veće prihode nego što je to situacija u ovom trenutku”, rekao je Disić .

 

Mi smo 2014, imali blizu tri miliona evra obaveze prema inodobavljačima, danas imamo 379.000. Ili na domaćem tržištu obaveze koje su bile 80-90 miliona danas su svedene na tridesetak miliona“, rekao je Disić i objasnio da „to ne znači da ima toliko manje poslova, nego da se obaveze plaćaju redovno, da se neke obaveze prema dobavljačima izmiruju čak i avansno,  uz odrećene diskonte. Ali , ukupno posmatrano obaveze iz redovnog poslovanja su danas daleko manje nego što su to bile u 2014. ili u ranijem periodu“.

 

On je rekao i da je  Simpo imao maksimalnu podršku i “vrlo korektnu i uspešnu saradnju sa Ministarstvom privrede, sa Vladom Republike Srbije, sa ostalim institucijama poput Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, sa Fondom za razvoj Republike Srbije,  bankarskim institucijama. I da nije bilo te podrške veliko je pitanje da li bismo stabilizovalai proizvodnju i poslovanje u firmi I da dođemo na ovaj nivo da skoro redovno izmirujemo sve obaveze”.

 

On je rekao i da je Simpo  radio i velike poslove u  opremanju u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

„U  Hrvatskoj smo samo u ovoj godini opremili četili hotela, u toku su razgovori za još dva o čemu ne mogu da pričam jer ne znam da li ćemo proći ili ne, ali razgovori su u završnoj fazi”, rekao je Disić koji smatra da je “to  još jedan dokaz da su i Vlada i nadležno ministarstvo prepoznali državne interese da Simpo treba da radi na jugu, da pored Vranja i Bujanovca  ima svoja postrojenja i u Preševu, Surdulici i Zubinom Potoku”.

On ej obasnio da fabrika u Zubinom Potoku trenutno ne radi “pre svega iz nemogućnosti da se plasiraju razni materijali i da se dovlači gotova roba zbog propisa koji su usledili “ jer ta fabrika  nije pravno lice, nego je samo deo Simpa.

 

Simpo je  na dobrom puta i iz dana u dan biti sve veće prodaje i plasmana na ino-tržišta, a delom i na domaće tržište, a samim tim i sve veća proizvodnja, ocenio je Disić.

 

EKSPROPRIJACIJA POSLOVNOG CENTRA U BEOGRADU

 

„Mi smo još od sredine prošle godine krenuli da razgovaramo sa bankama i finansijskim institucijama da, delom, reprogramiramo neke obaveze, a da delom najskuplje kredite,  koje smo imali, pronađemo finansijsku instituciju koja će otkupiti te kredite sa diskontnim stopama i na taj način rasteretiti bilans Simpa i povećati izglede da u što kraćem roku bude na što boljim tržišnim pozicijama i tržišnim perspektivama.  Ranije smo govorili da projekat koji smo radili donosi finansijsku dobit Simpu i da će to biti ogromno rasterećenje, vraćanje finansijskog kredita kod tri banke, Inteze, Hipobanke i Interfinans NLB iz Ciriha. Tu transkaciju , koja ima u dobom delu ozanku strogo poslovne tajne, ja ću pomenuti samo one činjenice i pojedinosti koje mogu da saopštim javnosti, smo izveli sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza.

 

simpo-7

Da te preuzete obaveze  prema ove tri banke vratimo do kraja septembra ove godine pomogla je upravo eksproprijacija poslovnog centra i robne kuće Simpo u Beogradu od strane države. Dakle, taj postupak otkupa potraživanja od tih banaka trajao je od avgusta prošle godine i okončan je krajem prošle godine i u januaru ove godine,a kredite koje su preuzeli i zadužili Simpo mi smo vratili nakon isplate koje je država izvršila za eksproprisane objekte vratili 1. i 2. avgusta, a novac je država uplatila 28. jula. Dakle, eksproprijacija je izvršena u skladu sa Zakonom o javnom interesu, Zakonom o eksproprijaciji i Zakonom o upravnom postupku. Znači, apsolutno u skladu sa svim procedurama i u celom ovom postupku Simpo nema nikakve gubitke, naprotiv, transakcijom koju smo izvršili itekako smo na dobitku, rasteretili smo budžet, rasteretili se brojnih obaveza koje smo imali prema ovim bankama i stvorili uslove da bilnas Simpa na kraju bude daleko bolji nego što je to bilo u ranijem periodu. A  čišćenje bilansa i povećanjem prihoda i smanjenjem troškova i rashoda stvaramo realne uslove da, sada je to već na vidiku, vrlo brzo budemo sa pozitivnim poslovanjem. I više je nego sigurno da ako se nastavi proizvodnja i prodaja kao što je bila u avgustu, a nema ni jednog razloga da tako ne bude do kraja godine, verovatno će Simpo u poslednjem kvartalu poslovati pozitivno. Da li će to ispeglati sve nedostatke i manjak prihoda u prethodnom periodu i biti dovoljno za pozitivan bilans na kraju godine, možda hoće, možda i neće, ali ćemo svakako biti vrlo blizu pozitivnog poslovanja“, rekao je Disić na današnjoj press konferenciji..

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kome je uopšte važan "SIMPO"?
Kome je uopšte važan "SIMPO"?
7 godine pre

Premijer je rekao da je “IKEA” siguran znak bolje i uspešnije budućnosti Srbije!