Prinudna iseljenja: Kad policija lomi ruke

NOVI SAD

Hitna pomoć je iznela povređenu Slobodanku Ninić iz njene zgrade u centru Novog Sada, u Ulici Modene 1. U Urgentnom centru je potvrđeno da je Slobodanki polomljen zglob leve ruke, kada je na nju policija oborila vrata, tokom upada u stan, saopštila je Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad .

Jutros su jake policijske snage, zajedno sa vatrogascima i bravarom, blokirale zgradu u kojoj se nalazi stan porodice Ninić, a iz kog je izvršiteljka Jasna Džudović, nakon šest pokušaja, danas ipak prisilno iselila lica i stvari.

Dok je policija provaljivala u stan, gradonačelnik grada i potpredsednik vladajuće stranke, Miloš Vučević, je prošao pored zgrade u zatamnjenom automobilu i nije se osvrnuo, navodi Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

“Porodica je 2007. podigla stambeni kredit u iznosu od 94.500 evra u Erste banci i godinama uredno otplaćivala svoje obaveze prema istoj. Poteškoće sa otplatom kredita nastaju kada je Slobodanki dijagnostifikovan karcinom, te dolazi do kašnjenja sa plaćanjem. Svaki put bi usledio dogovor sa bankom i zaostale obaveze bi bile namirene. Sredinom 2018. porodica Ninić je još jednom zakasnila da uplati dve rate kredita. U tom momentu su otplatili preko 80.000 evra duga. Banka, nakon što je vraćen glavni deo duga, odlučuje da proda stan bez prethodnog obaveštavanja porodice. Izvršiteljska Jasna Džudović 27.12.2018. oglašava prvu javnu prodaju za 25.1.2019. Od kada je saznala da je banka aktivirala kredit, porodica pokušava da pronađe kupca i izbegne izvršenje, ali postavljena sudska zabrana onemogućava prodaju stana.

Četiri dana posle Nove godine pokušana je dostava zaključka o prodaji Ninićima koji su tada bili u Užicu kod porodice. Zaključak o prodaji konačno je dostavljena tek 21.1.2019. – četiri dana pre prodaje stana. Porodica je podnela žalbu na zaključak kako bi joj se obezbedilo još vremena da otplati kredit, žalba je 24. januara odbijena od strane izvršiteljke.

Ostao je jedan dan do licitacije. Porodica nije mogla da proda stan zbog sudske zabrane te su bili primorani da se nagode sat vremena pre zakazane javne prodaje – na kojoj bi troiposoban stan u centru grada bio do kraja obezvređen. Pritisnuti okolnostima koje nameće izvršiteljska samovolja zavijena u fasadu zakonitosti, porodica prodaje stan dvojici kupaca neposrednom pogodbom. Kupci Bojan Rastovac i Branko Jovanović su se obavezali da isplate ostatak stambenog kredita i troškove izvršitelja; dogovoreno je da će porodica moći da nastavi da živi u stanu dok ga oni ne prodaju po punoj tržišnoj ceni, te da će razlika od prodaje biti podeljena na tri jednaka dela i da će jedan pripasti Ninićima.

Stan je po dogovoru prodat za 84.500 evra Rastovcu i Jovanoviću dok je izvršiteljka inkasirala 500.000 dinara na osnovu troškova postupka. U ovoj cifri se jasno može videti interes koji izvršitelji imaju od prodaje stanova i drugih vrednosti. Što je cena nekretnine veća, to je veća naknada koju uzima izvršitelj nakon prodaje. Zakon o izvršenju i obezbeđenju i javno-izvšiteljski tarifni sistem direktno rade protiv ljudi koji se bore da sačuvaju svoje domove od obezvređivanja i prevare. U ovom slučaju, odbijanje izvršiteljke da uvaži žalbe i molbe porodice gurnulo ih je u naručje špekulantima.

Ispostavilo se da su Rastovac i Jovanović redovni kupci nekretnina na javnim licitacijama koje potom prodaju po punoj ceni i prave profit. Rastovan i Jovanović su odbili da postignut dogovor sa Ninićima „stave na papir“ i overe kod notara. Prodaja stana po punoj ceni se odlagala sve dok Ninićima nije stigao zaključak o iseljenju od izvršiteljke. Rastovac i Jovanović su dva puta prevarili Niniće. Prvi put, time što su kupili stan porodice po njima povoljnim uslovima u okolnostima stvorenim delovanjem izvršiteljke. Drugi put, kada su izneverili dogovor i angažovali izvršiteljku Jasnu Džudović da izbaci porodicu na ulicu.

Slobodanka Ninić je tokom prethodnih meseci nastavila da se bori da sačuva svoj dom, iako se u isto vreme borila sa karcinomom, od čijih posledica i dalje treba da se oporavlja. Njihov stan je bio pod prismotrom, a policija je već jednom pokušala da upadne kada je njen suprug otišao u policijsku stanicu da priloži izjavu. Zbog opsadnog stana Slobodanka nije mogla da izlazi iz stana kako bi obavila neophodne medicinske preglede pred operaciju. Danas je dobila još jednu dijagnozu kada joj je policija polomila levu šaku pri nasilnom obaranju na pod.

Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad se zajedno sa porodicom borila za njihov jedini dom. Nastavićemo da se borimo za stan ove i svih porodica i pojedinaca kojima preti ulica ili su žrtve pogubnih praksi izvršitelja, banaka, zelenaša i prevaranata. Borba porodice Ninić se nastavlja na Apelacionom sudu, gde dokazuju vlasništvo nad svojim stanom. Podnete su i krivične prijave protiv kupaca i izvršiteljke Jasne Džudović.

Stravične scene kojima smo prisustvovali danas se ponavljaju gotovo svakodnevno i obezvlašćenim ljudima širom Srbije. Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje su usvojene tokom leta 2019. samo će dodatno otežati položaj prevarenih i zaduženih ljudi. Zato je više nego ikada potrebno da se organizujemo u svojim komšilucima i gradovima i stanemo rame uz rame sa onima koji preti izbacivanje na ulicu”, saopštila je Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad.

(Foto : Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare