O zaštiti uzbunjivača na državnom i lokalnom nivou

BEOGRAD

Ministarstvo pravde Republike Srbije, Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), EU projekat “Prevencija i borba protiv korupcije” i portal “Pištaljka”, organizovali su jednodnevnu konferenciju “Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou”. Predstavnici centralnih i lokalnih organa vlasti, sudije i zamenici javnog tužioca, eksperti iz Evropske unije i Sjedinjenih Država, kao i uzbunjivači, razmatrali su dostignuća i izazove u zaštiti uzbunjivača u Srbiji.

„Korupcija je dugotrajan problem i jedna od najvećih prepreka ekonomskom i socijalnom razvoju širom sveta. Borba protiv korupcije je teška, zato je osnaživanje i zaštita onih koji preduzimaju hrabre korake da bi ukazali na korpuciju od suštinskog značaja“, rekao je Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Država. Ambasada je ponosna na podršku koju pruža Vladi Srbije u razvoju pravnog okvira za zaštitu uzbunjivača, dodao je Skat i naglasio da se srpski Zakon o zaštiti uzbunjivača smatra najboljom međunarodnom praksom. ž

„Kroz USAID pomogli smo lokalnim samoupravama da izgrade svoje kapacitete za sprovođenje zakona i uspostave strukturu i procedure za postupanje po prijavama uzbunjivača. Nastavićemo da pružamo svu neophodnu podršku za jačanje njihove zaštite“, rekao je Skat.

Iako se srpski Zakon o zaštiti uzbunjivača sprovodi od 2015. godine, još uvek postoje nedostaci, uključujući nedostatak svesti javnosti o značaju uzbunjivača i načinu njihove zaštite.Učesnici konferencije ponudili su veliki broj predloga za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

„Po odnosu prema uzbunjivačima najlakše je proceniti da li neka država želi da suzbije korupciju i druge nezakonitosti. Za poslednje četiri godine, koliko se u Srbiji primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača, više desetina uzbunjivača dobilo je sudsku zaštitu, nekoliko funkcionera kažnjeno je zbog zloupotreba, a do javnosti su došle bitne informacije o kršenju zakona. Da bismo sa sigurnošću rekli da naše društvo i država žele da podrži uzbunjivače neophodno je da poslodavci na vreme reaguju na prijave svojih zaposlenih, da ih do kraja istraže i isprave greške, kao i da javni tužioci bez oklevanja pokreću postupke na osnovu prijava uzbunjivača”, rekao je Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala “Pištaljka”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare