PRINOS ŽITA MANJI I DO TRIDESET POSTO

LESKOVAC

Jablanički okrug je izuzetno dobro područje za semena strnih žita, ali ove godine se ne mogu očekivati solidni prinosi, zbog toga što je u jesen, kada se sejalo, bilo dosta vlage pa ozima setva nije krenula u optimalnom roku, smatra predstvanik Novosadskog instituta ya ratarstvo Vladimir Mitrović.

 

„Zbog toga će prinosi biti niži čak 20 do 30 posto u odnosu na prethodnu godinu“, dodao je on.

 

Pšenica se trenutno nalazi u fazi intenzivnog nalivanja zrna. Idealno bi bilo da dnevne temperature ne prelaze 26 stepeni, a da noćne budu od 12 do 14 stepeni,  kaže savetodavacu leskovačkoj Poljoprivrednoj stručnoj  službi (PSS)  Boban Stanković. Ove godine mogu se očekivati prinosi od 4 do 4,5 tona po hektaru.

PSSS poziva sve proizvođače da podnesu zahteve za podsticaje inovacija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zahtevi mogu da se podnesu za podsticajna sredstva za navodnjavanje sa rotofrezama, mašine, prskalice, protivgradnu zaštitu i još 50 stavki. Ministarstvo finansira 40 posto podsticaja, a ostatak poljoprivredni proizvođači.

Minimalan iznos je 50.000 dinara po računu, a maksimalan 2 miliona dinara po poljoprivrednom gazdinstvu. Računi se mogu podneti do 15. oktobra, rekao je savetodavac u PSSS Igor Ristić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare