Prijava za besplatne udžbenike za osnovne škole počinje danas

BEOGRAD

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove počinje od danas, saopštilo je danas Ministarstvo.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici čije porodice primaju novčanu socijalnu pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem – uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Kako se navodi, pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP 3, gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za te kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

 Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem, prema kojem su škole dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta. 

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. godinu Ministarstvo je opredelilo 750 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare