Prezentacija o značaju dualnog obrazovanja

VRANJE
U Vranju, u prostorijama Odeljenja Privredne komore Leskovac, odrežana je prezentacija posvećena dualnom obrazovanju.

Ovom značajnom skupu prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, privrede i obrazvanja.

„Postoji deficit radne snage određenih profila, tako da će inicijativa o uvođenju dualnog obrazovanja biti nastavljena i realizovana u praksi“, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković, pozdravljajući ovaj skup.

Ovaj model je veoma zastupljen u zemljama Evropske unije, istakla je član Gradskog veća zadužena za obrazovanje Zorica Jović.

„Obezbedjivanje stručnih kadrova, povećanje zaposlenosti mladih do 25 godina i smanjenje troškova stručnog školovanja, glavni su ciljevi dualnog obrazovanja“, rekla je Jovićeva.

Kao što je poznato u Tehničkoj školi u Vranju već se obrazuje 15 učenika koji idu na obuku u „Alfaplam“. Reč  je o bravarima i zavarivačima. U Hemijsko – tehnološkoj školi se razmišlja da se uvede obrazovni profil, operator za izradu nameštaja. Vranjskoj privredi su potrebni i radnici tekstilne i kožarske struke, tako da će se u narednom periodu nastojati da se omogući školovanje i za ta zanimanja.

U Srbiji se razmišlja o uvođenju dualnog obrazovanja u školama, a ideja o tome potekla je upravo iz Vranja, što je prilikom nedavne posete ovdašnjim školama potvrdio Jorg Heskens, savetnik predsednika Vlade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare