Pretvaranje parka u trg počeli kršeći zakon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Drugi dan po zvaničnom početku radova na pretvaranju zelene oaze u centru grada u popločani trg sa zelenilom u tragovima zvanični izvodjač radova, firma Bauwesen iz Lazarevca, počela je kršeći zakon.

Onaj ko ne zna zašto je ograničeno kretanje gradjanima u centru i postavljanjem metalnih ograda nigde ne može da vidi nikakvo obaveštenje o čemu se, zapravo, radi.

Na pitanje da li uopšte postoje regularne dozvole za ove radove, šef gradske inspekcije Saša Pašić, koga smo sreli juče na ulici, odgovara potvrdno.

Kaže, “naravno da postoje sve dozvole”.

Na pitanje zar zakonska obaveza izvodjača radova nije da obeleži gradilište i tablom na kojoj će pisati šta i ko gradi, ko investira i nadzire, koliko će radovi da traju i izgled budućeg trga, ne dobismo odgovor.

Zato nas je jedna od radnika, koji su uklanjali drvena sedišta na betonskim klupama , terao iz parka i drao se da “ne sme da se slika i snima na gradilištu”.

Da je u pitanju gradilište može da zna samo onak koji je čitao ili gledo medijske izveštaje sa press konferencije na kojoj je najavljen početak radova.

A oni koji su ga angažovali radniku su morali da objasne da se nalazi na javnoj površini i o trošku gradjana.

Inače, firma koja je dobila ovaj posao vredan više do 200 miliona dinara je koliko prošle godine bila na “crnoj listi” Ministarstva gradjevine i u minusu od više od 100 miliona dinara zbog neplaćenog poreza.

Zahvaljujući unosnim poslovima koje dobija od lane, a svi se plaćaju iz javnih budžeta , što znači od novca gradjana, Bauwesen se “razblokirao” i prešao na “belu listu.

Rečena firma ima najmanje pet velikih poslova koje već radi po Beogradu a vidjena je ili je već ugovorila još neke poslove po gradovima i opštinama u Srbiji.

Nije poznato koliko radnika i kakvu mehanizaciju ima rečena firma , što je preduslov da sve te poslove završi u roku.

Nije poznato, bar ne zvanično, i ko su podizvodjači u Leskovcu.

Rok za završeta prve faze na gradskom trgu je godina dana, tako je bar rečeno dva dana pred kraj gradjevinske sezone , kada su radovi počeli.

A novac je obezbedjen iz kredita koji će da vraćaju gradjani Leskovca.

JUGpress vam poklanja nekoliko snimaka leskovačkog parka koji će uskoro biti samo sećanje, za one koji ne misle da je popločavanje svega i svačega “urbano” .

Ili isplativo,

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Slobodan
Slobodan
4 godine pre

To su gluposti oko kojih pravite vesti.tačno se vidi da ste i vi počeli da hodate u političkom blatu. Ima li table sada?

Kole
Kole
4 godine pre

Radi ko sta hoce kao da je privatna imovina i niko ne sme nista da kaze..da uniste zelenilo samo da se kao nesto radi, kao i onaj cirkus po gradu s onim srcima.veze nema s mozgom

Robert
Robert
4 godine pre

Najjači su kad kažu da se ne sme slikati, snimati u javnosti.
???

Mila
Mila
4 godine pre

Užasna je ova SNS moda da se od parkova prave betonski trgovi! Ovi koji su uzeli mustru od Vesića treba da znaju da je Beograd u totalnom haosu. Za gradjane koji veruju vestima evo informacije iz prve ruke: centar Beograda je u raspadu! Ako želite isto i kod nas, slobodno ćutite…

Aleksandar
Aleksandar
4 godine pre

Po meni je ovaj trg je mogao bolje da se smisli bez uništavanja zelenih površina i seče drva, moglo je sve to lepo da se odradi pretvaranjem parkinga i platoa ispred doma sindikata u trg, a travnate površine samo da se srede i poravnjaju, nama je i ovako taj deo prelep sa spomenicima i fontanom tu je samo parking bio ruglo u centru

zeljko sarmandic
zeljko sarmandic
4 godine pre

Sve “po zakonu”, ozakonjenje divlje gradnje. Krupan zalogaj , za gradske vecnike, i svi cute ko kupeni petlovi.-Ne brinite stavice i tablu i bice sve transparentno, onima gore:u Beogradu da zatrljaju oci, i bude sve po zakonu*”!?