Glavni gradski park

LESKOVAC

Tri gradska parka je Leskovac imao. Dva da se u njima ide kao na izlet, najčešće porodično – Park Devet Jugovića sa bistom kralja Aleksandra ( po ulasku u Leskovac „oslobodioci” su bistu srušili i uništili ) i Svetoilijski park gde su priređivani uranci za Prvi maj i verske praznike, i treći – park u samom centru grada – kod Sokolane ( sada Pozorište ) na koji su Leskovčani bili posebno ponosni zbog njegove lepote.
U bombardovanju 6.septembra 1944. Leskovac je pretrpeo velika razaranja. Mnogo je ljudi poginulo i sahranjeno u zajedničkim grobnicama na Svetoilijskom i Špitaljskom groblju. Mnoge zgrade su srušene ili teško oštećene. Porušena je Sokolana i uništen prelepi park – ukras Leskovca..
Porušene su i zgrade u glavnoj ulici – Ulici Kralja Petra Drugog ( KORZO ). Od prelepih palata – Kukareva i preko put nje Janjićeva –ostala su samo prizemlja. A od dućana zanatlija i trgovačke radnje – ostale su gotovo krhotine od bombardovanja.. ali su – ostale i takve kakve su oduzete su vlasnicima jer je ukinut privatnii sektor i kao društvena svojina služile kao prodavnice..
Ulica Kralja Petra Drugog išla je od semafora kod marketa Ideja do Veternice gde je sada osmospratnica.

Nekada Berdićev bioskop prekršten je u bioskop Moskva, a kasnije u 11.oktobar ( dan kada su „oslobodioci” ušli u Leskovac ) i u njemu su godinama prikazivani uglavnom ruski filmovi ( Pastir Kostja i Beli se usamljeno jedro, na primer ) sa obaveznim žurnalima u kojima je narod mogao da vidi kako se ostvaruju petogodišnji planovi i gradi naša svetla budućnost. Godinama je „radilo” i Korzo i bilo najomiljenije sastajalište Lnjeskovčana svih uzrasta. Nada da će „narodna vlast” obnoviti i rekonstruisati Glavnu gradsku ulicu s vremenom se ugasila. Umesto toga „narodna vlast” u poodmaklim godinama posle rata zaključila je da je lakše srušiti nego obnoviti i tako omogućiti da srce grada – njegov centar, dakle – da srce grada nastavi da živi! Umesto toga – srce grada doživelo je još jedno bezdušno stradanje – centar grada je porušen, preorali su ga, posejali travu i rekli – ovo je sada GLAVNI GRADSKI PARK!
„Narodna vlast” je to uradila a da joj ni na kraj pameti nije palo da prethodno organizuje potpisivanje peticije – da se o tome izjasne i građani.
Od nekadašnjeg korzoa ostala je još samo asfaltna traka koja ide sredinom GLAVNOG GRADSKOG PARKA, prolazi pored restorana ABC-a ( nekada je tu bila kafana Kasina u čijem podrumu je za vreme bombardovanja poginulo dosta gostiju ) i ide do Osmospratnice.
Naravno, ostale su i fotografije koje nas podsećaju na vreme kada je centar grada plenio lepotom, a palate nicale jedna za drugom i nagoveštavale da će nekadašnja kasaba, zatim palanka biti zaista ono po čemu se Leskovac pročuo i bio poznat u svetu – MANČESTER!
Za ovu priliku evo i spisak radnji u ulici Kralja Petra Drugog od sadašnje Biblioteke do Osmospratnice koje su stradale u bombardovanju ili su ih „oslobodioci” srušili da bi posejali travu i NAPRAVILI GLAVNI GRADSKI PARK.
Od semafora kod Ideje do Spomenika s s leve strane ( duž sadašnje asfaltne trake kroz park ): MLADŽA SRBINOVIĆ – čokalija, tatko na Dragi i Geglju – prodavao je kiselo mleko , . MIKA VELIKI – kasapin, POP NAĆINA BANKA – na Gorču Pop Naćinoga, MIKA MOJSINČE – prodavao je bicikle i delovi za bicikle,. PROFIR, zvani Poče KRŽALIĆ – staklarska i porculanska radnja,. MIRKO ZDRAVKOVIĆ LUDAJKA,šnajder, Buda Grebenarević, sajdžija, KATANIĆ, radnja, DUŠAN KOSTIĆ ŠABINČE, manufakturna radnja. Njegov brat Aleksa Kostić Šabinče prodavaja je lutke od kaučuk. JORGAĆEVIĆEVO SOKAČE. PALATA NA JOVU JANJIĆA. U prizemlju palate bili su dućani: Stojadin, manufakturna radnja, ŠUPLJAGA – prodavaja štofovi Grdelički – RADE TIVAR,zvani Trivarac, MARGA – ženski šeširi, ŠUPLJAGA – knjižara, VOJVODIĆI – BRAĆA ĐOKA I BLAŠKO – napred radnja a pozadi fabrika košulja – s jedne strane štofofi , a s druge strane ženske stvari. PROKA MARČIĆ, opančar, ABRAŠ – šija narodno odelo – prsluci enterije. SLOBODAN MALEČAK – čokalijska radnja, malečko dućanče, MIKA MRCA, ćevapčija. Milan Bure je kude Mrcu išja na doručak, jer Mrcini ćevapi bili su . ovolki što se kaže, a kod Milana Bure zna se kolki su! A na Mrcu su ćebapi po kvalitetni i pogolemi. ŽIKA POPOVIĆ, zet na Dušana Petkovića – kolonijalna radnja.
ULICA UČITELJ JOSIFA. .BOŠKO NIKOLČIĆ, knjižara. U nastavku ulice Učitelj Josifa knjižara MLADI POKRET – ortaci su bili Nikolčić i Adam Mladi pokret, PERTATSKI – prodavaja lozovi, . KNJIŽARA – Sveta Kostadinović – Rade Stanojević, PAJA RISTIĆ, šuster – cipele je prodavaja pakovane u kutije kao kod BATU, . MILAN BURE, ćevadžija
HOTEL PLUG – vlasnik Nikola Miljković, ŠURKOVIĆ, obućar. JOCA DRDA, opančar,. PROKA MARČIĆ, FILIP, berberin. Na Filipa berberina sina Mile vikali su MILE LAKU NOĆ. .DRAGI GRČE, Dragi je imaja pred radnju jedan kao kiosk i prodavaja je gramofonske ploče. ĐIKIĆEVA tekstilna radnja. GENERALNA BANKA – na menicu uzmeš a u srebro da vratiš..ULAZ za zubara DOLENCA gore na sprat. STOILKO i žena Lenka..

UGAO ulice prema Opštini.

Na uglu Knez Mihajlove ulice i Ulice Kralja Petra zgrada na sprat – tu je stanovao doktor Ložičković. Knez Mihajlova ulica – u toj ulici je Stari ured ) . U prizemlju kuće na doktora Miku Ložičkovića na uglu je: ŽIKA POPOVIĆ – manufakturna radnja. Dalje su bili:
SPASA ŽENSKI FRRIZER, BOSANAC obućar,CENTRAL kafana – držaja gu ĐOKA KICA ,GAVRA kubedžija, sinovi mu Toša i Ljuba
MILE SISALAC šnajder,ELITA Aleksa – berbernica, MILAN NIKOLIĆ, limar, DUŠAN KUTRA – prodavao staro gvožće
FAF radnja na – DRAGI I VASU VOJVODIĆ – prodavali šivaće mašine i bicikle , TASA I JOVA PROKOPOVIĆ – staklarska i porculanska radnja, PRIVREDNA BANKA, KAFANA na Dragi Milenkovića ,MICANOVA APOTEKA, VLAJKO GURMAN ćevabdžija
RADE PEKIĆ šnajder, MILAN STANOJEVIĆ poslastičar,
BATA – prodavnica obuće na ćošku , kasnijekafana Kasina ITD..
ULICA VOJVODE BOJOVIĆA
( Opširnije u knjizi LESKOVAČKI DRVENI TRAMVAJ ).

Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare