Pretukli povratnika kod Rijeke uz psovanje srpske majke

RIJEKA-ZAGREB

(Novosti)

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se pre tri dana, u utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okoline Rijeke. Psovali su mu “majku srpsku”, pišu zagrebačke Novosti.

Dva dana pre teških napada u kafićima na kninskom području dogodio se još jedan incident na nacionalnoj osnovi. U Viškovu pokraj Rijeke pretučen je 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić. U utorak, oko 20 sati, Arsić se vraćao kući svojim kombijem. Želeo je da ga parkira pred zgradom u kojoj stanuje, na mestu na kojem inače parkira i koje je očistio za tu potrebu, s obzirom da je kombi veći od običnog auta.POVEZANE VESTI

Međutim, tamo je bio parkiran drugi automobil. Pitao je decu znaju li čije je to vozilo, na što mu je jedan dečak kazao da se radi o automobilu od prijatelja njegovog oca koji im je došao u posetu u susednu zgradu. S parkinga je zamolio suseda da pomakne automobil ili da mu dobaci ključeve pa će ga on sam preparkirati. Sused to nije želeo da uradi, pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući. Tada je počelo najpre vređanje na nacionalnoj osnovi, a onda i lupanje po kombiju na šta je Arsić nazvao policiju, sluteći do čega bi moglo doći. Vratio se na parkiralište gde su nastavili da ga vređaju spominjući mu “majku srpsku”. Sukob je kulminirao kad su ga fizički napali, pišu Novosti.

“Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očigledno znali ko sam i koje sam nacionalnosti”, kaže Arsić za Novosti.

Pomerio je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat. Uzeli su izjavu od njega i najavili mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira na što ih je upozorio da je prošao operaciju srca i da se oseća loše. Policija je otišla i kod suseda kod kojeg se, kako kaže Arsić, zadržala tek koji minut. Pretučeni je potom otišao kod doktora koji mu je dijagnostikovao predinfarktno stanje.

Arsić je, inače, od 1969. građanin Rijeke. Godine 1991. izbačen je i stana i izbegao iz Hrvatske. Vratio se 2000. godine, a u Viškovu je od 2008. godine u zgradi napravljenoj za potrebe stambenog zbrinjavanja.

Milan Eraković, pravni savetnik Srpskog narodnog veća, kaže da je indikativno da su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vređanje bilo usmereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik.

“Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vređanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema rečima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik sprečila je njegovo privođenje tokom noći i upućivanje prekršajnom sudiji”, kaže Eraković.

Arsić je u četvrtak sam otišao u policiju, gde je zadržan čak četiri sata. Do zaključenja teksta, Novosti nisu dobile odgovor od Policijske uprave primorsko-goranske o postupanju policije. SNV je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare